Alfi Kabiljo: Film and Song Collection

Alfi Kabiljo, poznati hrvatski skladatelj, dirigent i aranžer skladao je glazbu za četrdesetak filmova i stotinjak TV serija. Najnovija kompilacija ‘Film and Song Collection’ (Croatia Records) upravo je odabir 27 njegovih najpoznatijih skladbi napravljenih za film i TV serije nastale u razdoblju od 1971. pa sve do 2014. godine.
Alfi Kabiljo-Crna kućaSkladbe koje su otpjevali naši najpoznatiji pjevači Arsen Dedić, Mišo Kovač, Gabi Novak, Kićo Slabinac, Tereza Kesovija, Radojka Šverko, Vice Vukov, Drago Mlinarec te mnogi drugi, Kabiljo je skladao za filmove i TV serije koje će zauvijek biti nezaobilazne u hrvatskoj kinematografiji, a među kojima su: ‘Poslijepodne jednog fazana’, ‘Novinar’, ‘Putovanje na mjesto nesreće’, ‘Kužiš stari moj’, ‘Ne daj se Floki’, ‘Nepokoreni grad’, ‘Lea i Darija’…

Posebno je ponosan što je za film ‘A Patriotic Man’ (2014.) skladao pjesmu koju je otpjevala mlada Sabrina Hebiri. ‘Producentska ekipa filma ‘A Patriotic Man’ snimala je nekoliko kadrova u Hrvatskoj i Sloveniji i svidjele su im se moje skladbe za film Rajka Grlića ‘Neka ostane među nama’. Zbog toga su odlučili poslušati i moju ostalu filmsku glazbu nakon čega sam dobio angažman, a sretan sam što su pristali da tu skladbu otpjevala naša pjevačica Sabrina’, rekao je Alfi Kabiljo.

Alfi KabiljoKarijeru je započeo je sa skladanjem filmske glazbe početkom 1970-ih, a prve skladbe nastale su za filmove u režiji Lordana Zafranovića. U to vrijeme mnoge skladbe su korištene i u sredini filma često zbog dramaturgije ili u zabavnom smislu. Skladbe koje se nalaze na kompilaciji ‘Film and Song Collection’ odabir su nekih od najvažnijih Kabiljevih filmskih skladbi, a na ovaj način dostupne su i novim generacijama.

C. R.


Pročitajte još: Alfi Kabiljo: Pad Italije na CD-u

Tagged: , , , , , , , , , ,