Alfiju Kabilju europska nagrada za životno djelo

Skladatelj Alfi Kabiljo primio je u Splitu nagradu za životno djelo Camille koju mu je dodijelio Europski savez skladatelja i tekstopisaca (ESCA).Nagradom Camille za životno djelo (The Camille Lifetime Achievement Award), Alfi Kabiljo pridružuje se
odabranoj skupini uglednih europskih skladatelja, poput maestra Ennija Morriconea, koji je ovo priznanje dobio 2020. godine.

Glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja Antun Tomislav Šaban rekao je da je nagradom Camille Europski savez skladatelja i tekstopisaca želio odati počast Kabiljovoj uspješnoj karijeri tijekom kojE je skladao glazbu za 40 filmova i stotinu televizijskih serija.

‘Alfi Kabiljo je doajen hrvatske filmske glazbe čija karijera traje već 60 godina, a značajan je i u europskim razmjerima. Primitkom nagrade se pridružio odabranoj skupini uglednih europskih skladatelja. On je ujedno i prvi Hrvat kojemu je uručena ova nagrada čija se dodjela po drugi put održava u Hrvatskoj, a prvi put u Splitu’, kazao je Šaban.

‘To je jedna velika nagrada, zapravo europski Oscar. Vrlo sam ponosan i sretan da sam to uspio dobiti. Mislim da je to ne samo moj ponos, već i ponos Republike Hrvatske, teško je dobiti tu nagradu. Žiri je shvatio da nisam samo audiovizualni skladatelj glazbe, da pišem i drugu glazbu. I simfonijsku glazbu i opere i komornu glazbu specijalno za neke vrlo interesantne sastave. To mi daje veliku satisfakciju’, izjavio je Alfi Kabiljo za HTV.

Na dodjeli su uživo izvedena najbolja Kabiljova filmska i televizijska ostvarenja. Nagradu za životno djelo za filmsku glazbu dobio je Johan Soderqvist iz Švedske, a za dugometražni dokumentarni film Nainita Desai iz Velike Britanije. Manel Santisteban i Ivan Martinez Lacamara iz Španjolske dobili su nagradu za originalnu glazbu za dramsku seriju.

Europski savez skladatelja i tekstopisca (ECSA) sastoji se od mreže od više od 55 organizacija skladatelja i
tekstopisaca iz 27 zemalja, a kojoj pripada i Hrvatsko društvo skladatelja. Zajedno rade na poboljšanju društvenog i ekonomskog razvoja glazbenog stvaralaštva u Europi kroz jednake komercijalne uvjete za skladatelje i tekstopisce.

HAVC / Foto: Saša Stojanović

Tagged: , , , , , , , , ,