Motovun: Nagrada Alfiju Kabilju za 50 godina na filmu

‘Neka cijeli ovaj svijet zove se bajka, zelena i mirisna, cvjetna sva i nevina livada iz sna…’Nebrojeno puta čuli smo ove vjerojatno najpoznatije stihove Alfija Kabilja iz mjuzikla ‘Jalta, Jalta’. No, oni su doista djelić u fascinantnoj karijeri ovog skladatelja, dirigenta, aranžera, pijanista, tekstopisca, libretista i producenta. Po školovanju arhitekt, okrenuo se ipak glazbi, a u svom plodonosnom opusu skladao je za više od 40 filmova te stotinjak TV serija, što ga čini jednim od naših najplodnijih autora filmske glazbe s neprekinutom karijerom dugom pola stoljeća i nizom pamtljivih naslova, domaćih i stranih.

Upravo zato, u povodu 50-godišnjice stvaranja glazbe za filmove i serije, Motovun Film Festival dodijelit će mu nagradu 50 godina, počasno priznanje filmskim profesionalcima koji su čitavu karijeru posvetili stvaranju pokretnih slika. No, njegovo zanimanje za film seže još u davne dane kad je kao dječak prodavao ugljen i zaradu trošio na odlaske u kino. Među filmovima za koje je stvarao su: ‘Kužiš, stari moj’, ‘Novinar’, ‘Okupacija u 26 slika’, ‘Pad Italije’, ‘Lea i Darija’, a za glazbu u ostvarenjima ‘Seljačka buna’, ‘Banović Strahinja’ i ‘Neka ostane među nama’ dobio je Zlatne Arene. Na dugom popisu serija za koje je komponirao su i ‘Nikola Tesla’, ‘Mačak pod šljemom’ i ‘Nepokoreni grad’.

Nije Alfi Kabiljo skladao samo u nas već i u stranim filmovima poput ‘Scissors’ sa Sharon Stone, ‘Sky Bandits’, ‘Fear’ i ‘Gymkata’. Ti su ga uspjesi doveli i do Hollywooda, no ipak nije želio ostati u svjetskoj filmskoj prijestolnici. Vukli su ga obitelj, domovina i more, odlasci na skijanje, životni užitci te blizina velikih europskih centara poput Londona, Pariza i Beča u kojima je radio ovaj samozvani predsjednik Svjetske hedonističke stranke.

Upravo u domovini stvorio je bezbroj pjesama s kojima je nerijetko pobjeđivao na domaćim, ali i međunarodnim festivalima. Uz rad s nekima od najpopularnijih pjevača zabavne glazbe, autor je i možda najupečatljivije domoljubne pjesme ‘Tvoja zemlja’ u izvedbi Vice Vukova. Alfi Kabiljo poznat je, međutim, i kao autor brojnih klasičnih djela poznatih mjuzikla kao što su ‘Jalta, Jalta’, ‘Kralj je gol’ i ‘Tko pjeva, zlo ne misli’ te komične opere ‘Casanova u Istri’. Za cijeli impresivan glazbeni opus dobio je 2004. i Porina za životno djelo.

Bavljenje glazbom bio je logičan put, jer prvu je skladbu napisao kao osmogodišnjak, a već u osnovnoj školi imao je bend. Kabiljo se vodi i kao prvi glazbenik koji je u tadašnjoj Jugoslaviji snimio vlastitu rock glazbu. Među njegovim uspjesima stoji i podatak da su na trima Olimpijskim igrama svjetski klizači nastupali uz njegovu glazbu.

Alfi Kabiljo stvara i danas u 86. godini, a upravo je dovršio svoj novi mjuzikl ‘Marylin Monroe’ na libreto Ivice Krajača. Za njegov impresivan život, golemu energiju i stvaralački opus Motovun Film Festival u suradnji s Društvom hrvatskih filmskih redatelja odužit će mu se ovogodišnjom počasnom nagradom 50 godina.

M. F.


Tagged: , , , , , , , ,