ALKA75: Kuharica zdrave i uravnotežene prehrane

ALKA75 jedinstveni je koncept zdrave, uravnotežene prehrane i načina života koji je osmislio Damir Jelenski, profesor geografije i strastveni pobornik zdravog života, a svojim maštovitim receptima knjigu je obogatio njegov kolega Šime Sušić, inače pobjednik prvog hrvatskog ‘MasterChefa’.
Prehrana prema ideji ALKA75 iznimno je važna jer stvaranjem alkalnog okruženja u organizmu možemo se boriti protiv bolesti povezanih s prehranom, ojačati svoj imunosni sustav i postići hormonsku ravnotežu organizma, što su dvije najvažnije obrambene linije cjelokupnoga zdravlja. Ideja ugodnog života ALKA75 objedinjuje najbolje dijelove mnogih teorija prehrane i zdravlja: teorija sezonske prehrane, sirovojedstva, makrobiotike, vegetarijanstva, kiselo-lužnate hrane, hrane iz biološkog i lokalnog uzgoja, prehrane ‘u zoni’, paleoprehrane, prehrane LCHF, programa Clean te ajurvede. ALKA75 pruža brojne dobrobiti za naš duh i tijelo: među ostalim, pridonosi zdravlju koštanog sustava, snižava kolesterol i krvni tlak, pomaže očuvati srce i krvne žile, regulira tjelesnu težinu…

‘ALKA75 – Kuharica u ravnoteži’ nudi mnoštvo zanimljivih i ukusnih recepata koji će vas uputiti kako uspostaviti ravnotežu ne samo na tanjuru nego i u životu. Kako bi vam pomogli da se riješite nezdravih prehrambenih navika i prigrlite zdrav način života, autori su uz pomoć nutricionista osmislili tablice s preporučenim namirnicama i dali prijedloge plana prehrane i tjednih jelovnika, po godišnjim dobima, što će vam olakšati odabir namirnica i dati vam ideju što i kako jesti.

‘Znanjem želimo povećati izglede za dulji i kvalitetniji život jer neznanje je prijatelj svih bolesti! Nema univerzalnoga čarobnog lijeka koji će jednim potezom riješiti zdravstvene probleme nastale dugotrajnim opterećenjem organizma zbog unošenja neprikladne hrane i toksina, nagomilavanja negativnih misli te zbog tjelesne neaktivnosti. Jedini lijek je složena promjena načina života prilagođena pojedincu.

Ova kuharica ‘liječnički jezik’ i ‘misteriozne upute’ liječnika i nutricionista o načinu života i prehrani prevodi na svima razumljiv svakodnevni jezik. Nadamo se da će mnogi u jednom trenutku svoga života posegnuti za ovom knjigom. Neki zato što žele ostati zdravi što je dulje moguće, a bolesni jer žele ozdraviti!’

Damir Jelenski i Šime Sušić


Tagged: , , , , , , , , , ,