Amira Medunjanin na Vip Zagreb Jazz Festivalu

Prozvana bosanskom Billie Holiday, pjevačica Amira Medunjanin se specijalizirala za izvođenje tradicijske bosanske glazbe – sevdalinki koje je učila od svoje majke od koje je i slušala priče vezane uz tu karakterističnu glazbenu bajku.Amira MedunjaninNo, ona je otišla korak dalje od pukog reprodiciranja te glazbe na konvencionalan način. Naime, posvetila se istraživanju raznih kreativnih mogućnosti izražavanja i stvorila jedinstven pristup tom glazbenom idiomu. Njezine su izvedbe meditativne, iskrene, decentne ali duboko proživljene, u njima se osjećaju velika muzikalnost i jednostavnost svojstvena samo onima koji uspiju prodrijeti u srž posla kojim se bave. Jednako je studiozno pristupila odabiru suradnika, godinama tražeći one kojima je blizak njezin način izražavanja, koji dijele iste zamisli i koji ih na najbolji način mogu pretočiti u glazbu. Uz njih glazbu staru stotinama godina pretvara u novi glazbeni jezik zasnovan na poštivanju tradicije, ali i karakteru njezine osobe.

Idealnog suradnika pronašla je u Bojanu Zulfirkapašiću (Bojan Z), bosanskohercegovačkom pijanistu koji već godinama živi i djeluje u Parizu, gdje je ostvario međunarodnu karijeru respektabilnog jazz i world music glazbenika, koji i vlastiti iskaz nerijetko obogaćuje elementima bosanske glazbene tradicije. Upravo će joj se on pridružiti na pozornici ZKM-a, kao i Nenad Vasilić, kontrabasist, kompozitor i aranžer iz Niša, s diplomom Jazz akademije iz Graza, koji je pod svojim imenom objavio sedam albuma. Tijekom karijere, u kojoj uspješno spaja jazz s glazbenom tradicijom Balkana, ostvario je suradnje s brojnim priznatim glazbenicima kao što su Richie Beirach, Petar Ralchev, Mark Murphy, Sheila Jordan… i brojnim drugim jazzistima. Naposlijetku, tu je i gitarist Boško Jović, profesor klasične gitare u srednjoj muzičkoj školi u Sarajevu koji na vrlo specifičan način percipira tradicijsku glazbu. Učestvovao je na brojnim gitarskim festivalima te projektima s istaknutim umjetnicima iz regije i svoje je znanje i vještinu uspio prenijeti na mnoge mlade talente.

Amira Medunjanin je surađivala s glasovitim sastavom Mostar Sevdah Reunion, ali je ostvarila i karijeru kao vođa sastava snimivši vlastite albume koji su dobili sjajne kritike u europskim, posebice britanskim glazbenim krugovima. O njezinoj popularnosti govori i podatak da je neke albume objavila za glasovitu diskografsku kuću Harmonia Mundi. Osim sevdalinki, Amira Medunjanin izvodi i snima pjesme iz drugih zemalja našeg okruženja, posebice iz makedonske i srpske glazbene tradicije. Amira Medunjanin je debitantski album ‘Rosa’ objavila 2005. godine. Već prvi album dobiva sjajne kritike širom Europe, ponajprije u Velikoj Britaniji, gdje je ušao u nekoliko izbora za album godine. Uslijedio je live album ‘Live&Jazz Fest Sarajevo’, a zatim još dva studijska albuma, ‘Zumra’ (2010.) i posljednji ‘Amulette’ (2011). Recenzirajući ‘Amulette’ u Guardianu, novinar Ed Vulliamy napisao je za Amiru da je ‘jedan od najvećih glasova svoje generacije i gotovo sigurno najfiniji iz Istočne Europe’. Amirini nastupi su istovremeno dirljivi i duhoviti, tijekom koncerta se nerijetko izmjenjuju suze i smijeh i sve to s glazbom koja je čista emocija, ne počiva na nostalgiji za nekim davnim vremenima i nadilazi svaku jezičnu barijeru.

Tijekom festivala će u predvorju ZKM-a biti postavljena izložba fotografija s portretima glazbenika koji su nastupili na dosadašnjim izdanjima Vip Zagreb Jazz Festivala.

Ulaznice su u prodaji na blagajni ZKM-a, radnim danom od 10 do 20 sati, subotom od 10 do 14 sati te sat
vremena prije početka koncerata. Svi koncerti počinju u 20 sati, osim u subotu kada su predviđena dva
koncerta, prvi s početkom u 19.30 i drugi s početkom u 21.30 sati.

Program 9. Vip Zagreb Jazz Festivala/cijene ulaznica:
četvrtak, 7.11. – Tia Fuller Quartet, 20 h,  90/120 kn
petak, 8.11. – Amira Medunjanin Amulette, 20 h,  90/120 kn
subota, 9.11. – Joseph  Tawadros &  Jean-Louis Matinier,  19.30 h, 60/80 kn
subota, 9.11. – David Gilmore & Art of Ascension Trio,  21.30 h, 60/80 kn
nedjelja, 10.11. – Rudresh Mahanthappa Quartet,  20 h, 90/120 kn

Aquarius

Pročitajte još: 4 dana vrhunskog jazza u Zagrebu , 9. Vip Zagreb Jazz Festival

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,