Amira Medunjanin: Novi album For Him and Her

U vrtu diskografske kuće Croatia Records u zagrebačkoj Dubravi, sarajevska world music diva Amira Medunjanin predstavila novi album ‘For Him and Her’, jedinstveni hommage legendama narodne glazbe, Tomi Zdravkoviću i Silvani Armenulić. Album u izdanju Croatia Recordsa objavljen je sredinom lipnja, a realiziran je u suradnji s partnerom projekta Stars & More.Dvanaest pjesama, koje su prema vlastitom priznanju obilježile neke događaje u Amirinu životu, osim na CD-u našle su svoje mjesto i na bogato opremljenom dvostrukom vinilu, a da se zaista radi o diskografskom dragulju govori podatak da je upravo ovaj album zasjeo na prvo mjesto ljestvice najprodavanijih albuma ugledne liste World Music Charts Europe za rujan 2020. Veliko je to priznanje ne samo Amiri, nego i sjajnoj ekipi glazbenika s kojima je realizirala novi album: Shyrkhan Agabeyli (bas), Bojan Zulfikarpašić (perkusije i moog matriarch), Predrag Vasić (gitare i mandolina), Ismail Lumanovski (klarinet), Mustafa Šantić (harmonika), Vladimir Ćuković (violine) i Pantelis Stoikos (truba).

https://www.facebook.com/mustafa.topcagic/videos/5133312336694984

‘Neizmjerno sam sretna što je ovaj album naišao na takav odaziv i da je prepoznat i van regije. To samo govori da je glazba univerzalni jezik i ova vrsta muzike je oaza i utjeha, posebno sada u ovom ludilu u kojem živimo. Ova glazba zahtjeva slušanje. Ja sam punker u duši, ali ove pjesme su mi dosta pomogle u životu i zato sam ih odabrala za ovaj album. Ovakav muzički izričaj ne podliježe trendovima, vrlo je specifičan i ima emociju, što mi je najvažnije. Nekad mi poslije koncerata prilaze ljudi van našeg govornog područja i kažu mi da nisu razumjeli riječi pjesama, ali su ih emocije pjesme podsjetile na neke njihove situacije. Meni je upravo to važno, to predavanje pjesme publici’, objasnila je Amira uzvanicima.

Glazbeni kritičar i publicist Hrvoje Horvat naglasio je kako Amira nije samo sjajna pjevačica već i velika pjevačica, a njezin novi album remek djelo. ‘Imamo izvoznu pjevačicu koja je pandan onome što vani radi fado scena ili Buena Vista Social Club za kubanske pjevače. Ona je pjevačica koju treba slušati i uživo, a dovoljno je spomenuti da ima zakazan koncert u Carnegie Hallu u New Yorku, iduće godine u travnju’, rekao je Horvat.

U pratnji mladog harmonikaša Antonija Vrbičkog, Amira je predstavila nekoliko pjesama s albuma, a kratki koncert započela je s prvom pjesmom na albumu ‘Svirajte mi tiho, tiše’.

‘Amira je jedinstvena u svakom pogledu, drugačija i posebna. Ovaj album će imati sve veći značaj tijekom vremena jer pjesme u Amirinoj izvedbi počinju emitirati i one radio postaje koje dosad nisu emitirale ovakvu vrstu glazbe. Pjesme Tome Zdravkovića čiju smo Antologiju objavili i Silvane Armenulić lijepo je nadovezivanje na priču Jugotona koji će 2022. godine proslaviti 75 godina postojanja’, naglasio je Želimir Babogredac, direktor diskografske kuće Croatia Records, koji je za kraj savršenog dana priredio iznenađenje Amiri, poklonivši joj bijeli gramofon, britanske marke Rega, zastupnika i distributera Audio Dream.

C. R. / Foto: FAMA i Nikola KneževićTagged: , , , , , , , , , ,