Andreas Malm: Fosilni kapital

Knjiga ‘Fosilni kapital’, švedskog autora Andreasa Malma, bit će predstavljena u utorak, 4. prosinca od 19 sati, u Kulturno-informativnom centaru (Preradovićeva 5) u Zagrebu.

Uz autora, koji će u razgovoru sudjelovati putem skypea, o knjizi će govoriti Marija Brajdić Vuković, Mladen Domazet, Mirela Holy i Mislav Žitko, a razgovor će moderirati Iva Karabaić.

‘Fosilni kapital’ pokazuje kako klimatska kriza počinje nelogičnim prelaskom s obnovljivih na fosilna goriva u ranoj industrijalizaciji u Britaniji. Ekolog i publicist Andreas Malm donosi inovativan, detaljno potkrijepljen povijesni pregled udruživanja fosilnoga industrijskog pogona i kapitalističke ekonomije, najprije u Velikoj Britaniji, a konačno i u cijelom svijetu. Danas kada sedam milijardi ljudi stoji na rubu katastrofalnih planetarnih klimatskih promjena, ne možemo naprasno ugasiti pogonsku infrastrukturu koja omogućuje hranu, grijanje, obrazovanje ili zdravlje.

Čitajući ‘Fosilni kapital’, jasnije razumijemo koje su odluke dovele do dominacije kapitalističke ekonomije na fosilni pogon, jer odluke je lakše popraviti nego zakone planetarne fizike.

V. F.


Thomas Piketty: Gost Filozofskog teatra

Priroda i društvo: Uvod u kapitalizam za početnike

Maraton karijera: Nenad Bakić i Zoran Vakula
 

Tagged: , , , , , , , , , , ,