Anita Juka u odboru Europske filmske akademije

Producentica Anita Juka izabrana je u izvršni odbor Europske filmske akademije. Svoju ulogu na toj će poziciji početi obnašati 1. siječnja 2020. godine.Ta je vijest objavljena u sklopu svečane dodjele nagrada Europske filmske akademije održane u Berlinu. Članove izvršnog odbora biraju svi članovi akademije, koja broji više od 3600 filmskih profesionalaca, a Anita Juka jedna je od 16 izabranih.

‘Izuzetno mi je drago što je Europska filmska akademija prepoznala moj rad te što su me članovi Akademije odabrali da ih predstavljam u narednom mandatu. Ovo je velika čast, ali i odgovornost, a ja ću se maksimalno truditi promovirati doprinos hrvatskih filmskih profesionalaca na europskom, ali i globalnom nivou. Cilj mi je također poticati osnaživanje žena u filmskoj industriji, kako onih ispred, tako i onih iza kamere’, rekla je Anita Juka, osnivačica produkcijske kuće 4 film te producentica filma ‘Ti mene nosiš’ redateljice Ivone Juke.

Uz Juku, neki od izabranih članova odbora su i Mike Goodridge, bivši direktor jedne od najvećih svjetskih filmskih tvrtki za financiranje Protagonist Pictures, zatim Ewa Puszczyńska, producentica Oscarom nagrađenog filma ‘Ida’, Christophe Leparc, glavni tajnik prestižne sekcije Director’s Fortnight Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu, Kathriel Schory, veteran industrije i dugogodišnji direktor Izraelskog filmskog fonda te Jim Sheridan, producent filma ‘Moje lijevo stopalo’ (My Left Foot), za kojeg je Daniel Day-Lewis dobio Oscara za najbolju mušku ulogu. Novi predsjednik odbora je irski producent Mike Downey, izvršni direktor produkcijske kuće Film and Music Entertainment.

Europska filmska akademija, koju je 1989. godine osnovao švedski redatelj Ingmar Bergman, svake godine nagrađuje vrhunska filmska ostvarenja u sklopu svečane dodjele nagrada u prosincu, a stoji uz bok prestižnoj američkoj Akademiji filmskih umjetnosti i znanosti (AMPAS).

HAVC / Foto: Franjo Matković


Tagged: , , , , , , , , , ,