Anja Mugerli: Zbirka priča Pčelinja obitelj

Predstavljanje zbirke priča ‘Pčelinja obitelj’ autorice Anje Mugerli održat će se u utorak, 28. studenoga, s početkom u 18 sati u Knjižnici Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva 5, Zagreb).

Knjigu će predstaviti sveučilišna profesorica i prevoditeljica Anita Peti-Stantić, znanstvenica Marijana Hameršak, sveučilišna profesorica Dubravka Zima te autorica.

Sedam kratkih priča Anje Mugerli okupljenih u zbirku ‘Pčelinja obitelj’ (Naklada Ljevak), za koju je autorica dobila Nagradu Europske unije za književnost 2021., uvezuju stari običaji karakteristični za slovensku kulturu, smješteni u neuobičajene kontekste i u suvremenost u kojoj dobivaju novi lik i oslikavaju prostor i vrijeme na drugačiji način.

Autorica nas svojom jezičnom virtuoznošću odvodi u svijet koji ne poznajemo premda živimo u njemu. U središtu zanimanja su obitelji, bilo one neostvarene (‘Ljubiteljica jabuka’), bilo povezane pa onda razdvojene zbog životnih okolnosti (‘Crveni pijetao’), bilo one koje bi u drugim životnim okolnostima mogle postati stvarnima (‘Pčelinja obitelj’)…

M.P. / Foto: Matej Murić


Ljevak: Novi roman Ivane Šojat


Tagged: , , , , , , ,