Armanova Malvazija šampion 25. Vinistre

Uoči najveće izložbe vina u regiji podijeljeno je 180 zlatnih medalja, dva velika zlata, ukupno 33 IQ oznake i osam posebnih priznanja.Mlada malvazija Gcru, Marijana Armana iz Vižinade, šampion je 25. Vinistre. Na desetom Svijetu malvazija, neformalnom svjetskom natjecanju ove sorte osvojila je 90 bodova.

‘Raduje me što smo osvojili ovo vrijedno priznanje na najvažnijoj manifestaciji za nas istarske vinare, u čijem središtu je malvazija, sorta koja je duboko ukorijenjena u našu tradiciju. Šampionske nagrade koje je naša obitelj osvajala dokaz su da smo na dobrom putu i da nastavimo u istom smjeru, prenoseći znanje i iskustvo na nove generacije’, kazao je Marijan Arman, na svečanoj dodjeli nagrada koja je održana u porečkom hotelu Parentium Plava laguna.

Marijan Arman

Uz Armanovu mladu Malvaziju proglašena su i ostala najbolja vina od autohtonih sorata Istre. Đulio Ferenac ima najbolju zrelu Malvaziju, berbe 2016., Fakinov Il Primo, najbolji je mladi Teran, Fuga, berbe 2015. obitelji Dobravac najbolji je zreli Teran, slovenska Kmetja Jorgan ima najbolji mladi Refošk, a najbolji zreli, berbe 2011. također dolazi iz Slovenije i to iz vinarije MonteMoro.

Oznaku IQ – istarska kvaliteta – dobile su 24 malvazije iz 2017. i devet terana iz 2015., a Veliko zlato osvojila je Malvasija dubrovačka Karaman, 2016. i portugalski Colombo Madeira Malvasia 10 years old, 2008. Osim dva velika zlata i 79 zlatnih medalja u okviru Svijeta malvazija, dodijeljene su 84 zlatne medalje ostalim vinima, deset uljima i pet jakim alkoholnim pićima. Priznanja za iznimni doprinos suvremenom istarskom vinarstvu dobili su Ivica Matošević, TZ Istarske županije, Veleučilište u Rijeci – Poljoprivredni odjel Poreč, Plava laguna, Hrvatski sommelier klub, Davor Romić i istarski sommelieri Sandi Paris i Emil Perdec.

Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre istaknuo je kako je Istra prepoznatljiva vinska regija, a vino jedan od najsnažnijih istarskih brendova. ‘Kako bismo još jače osnažili naš brend i zadržali status vinske regije lidera, bilo je potrebno izraditi Strategiju razvoja vinarstva do 2030. Ovu važnu smjernicu istarskog vinarstva, koja prati svjetske trendove, širi izvozna tržišta i jača konkurentnost, uskoro ćemo predstaviti javnosti’, istaknuo je Benvenuti.

‘Nakon što je Vinistra kao udruga vinogradara i vinara napravila veliki iskorak u svim segmentima proizvodnje i poboljšala kvalitetu svih sorti, osobito malvazije, preostaje nam nastavak borbe oko istarskog terana kako bi svi proizvođači mogli zadržati etiketu, brend i ime koje nam u Istri oduvijek pripada’, kazao je Ezio Pinzan, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Istarske županije.

Uz njega su svečanosti prisustvovali Loris Peršurić, gradonačelnik Poreča; Ronald Korotaj, član Uprave Plave Lagune i poseban gost ovogodišnje Vinistre, legendarni britanski vinski kritičar Steven Spurrier.

L. P. / Foto: Danilo Dragosavac


Tagged: , , , , , , , , , ,