Austrija: Zima u regiji Hochkönig

Austrijska grupa skijališta Ski amadé i partnerska regija Hochkönig predstavili su se u zagrebačkom Klubu književnika, a o turističkoj ponudi za nastupajuću zimsku sezonu govorile su Elisabeth Reiter iz odjela za medije turističkog ureda Ski amadé i Christine Scharfetter iz turističkog ureda Hochkönig.
120 kilometara čiste zabave na skijaškim stazama i 32 najsuveremenije žičare i skijaška lifta u skijaškoj regiji Hochkönig opet čekaju mnogobrojne goste. Savršena infrastruktura, uklopljena u idiličnu planinsku kulisu – prava zimska čarolija. Ovdje ima dovoljno prostora da se ljubitelji zimskih sportova svih razina umijeća i svih dobnih skupina mogu istutnjati. Pritom će doživjeti trenutke od kojih će im zastajati dah na udaljenim padinama s dubokim snijegom, na savršeno uređenim stazama. Osim toga, u regiji Hochkönig ponuda aktivnosti za slobodno vrijeme uključuje i pješačenje u krpljama, turnire u sportu zvanom Eisstock, sličnom curlingu, kao i romantične vožnje saonicama s konjskom zapregom kroz šume u snijegu.

Kraljevska tura jamči uzbuđenje

Ambicioznim ljubiteljima skijanja Kraljevska tura s 32 neprekidna kilometra staza, pet planinskih vrhova i 6700 metara visinske razlike nudi optimalan izazov. Tura koja kreće od Maria Alma, Dientena i Mühlbacha savršeno je obilježena pa se ljubitelji zimskih sportova bez problema mogu koncentrirati na čarobnu alpsku panoramu. Poznata drvena prijestolja na Hochkönigu, uz jednu od najljepših kružnih transverzala Alpa, savršena su mjesta za odmor i izuzetno omiljeni motivi za fotografiranje.

Na mjestima za fotografiranje na Aberg Langecku i Hochmaisu posjetitelji pomoću svoje skijaške karte mogu aktivirati kameru ugrađenu na najvišoj točki ture i tako i bez vlastite kamere dobiti prekrasnu fotografiju za uspomenu. Fotografije se kasnije mogu skinuti na adresi www.skiline.cc ili pomoću aplikacije Skiline. A i nadolazeće zime uzduž rute Kraljevske ture ponovno možete otkriti mnogobrojna blaga za geocaching.

Advent na Hochkönigu

Povezati skijanje s kontemplativnim adventskim razdobljem – u regiji Hochkönig to uopće nije problem. Svejedno je hoćete li otići na planinski advent oko poznate crkve Sv. Nikolausa u Dientenu ili na kontemplativne adventske koncerte u zavjetnu crkvu Maria Alm – u predbožićno vrijeme regija nudi svestran i kulturni program kao ravnotežu sportskim aktivnostima na planini. Božićni sajmovi mame mirisom cimeta, keksa i kuhanog vina, adventski pjevači i tradicionalni puhački sastavi pozivaju na zvuke božićnog ugođaja, a u crkvama divljenje izazivaju izložbe brižljivo izrezbarenih jaslica. Još jedna zanimljivost su adventski ‘Skiroas’ – obilasci skijaških koliba: U skijaškim kolibama u regiji posjetitelji mogu uživati u regionalnim delicijama i božićnoj glazbi, i tako, osim skijanja, u jedinstvenom adventskom ugođaju slaviti iščekivanje Božića.

Ski amadé – made my day

Skijaški dan tijekom kojega ne moramo brinuti ni o čemu, a unatoč tome doživljavamo samo neobične stvari, koje nećemo tako brzo zaboraviti. Tako nešto sada postoji u Ski amadéu. Od zimske sezone 2017./18. u regiji Hochkönig pod sloganom ‘Ski amadé – made my day’ nudit će se različiti dnevni aranžmani s adrenalinskim sadržajima, kao što je primjerice Kraljevska tura s kulinarskim delicijama i mnogi drugi.

Kulinarske delicije ekstra klase

Nisu samo ponude u području sporta i tradicije u regiji Hochkönig ekstra klase; i u području kulinarike ovo omiljeno zimsko sportsko odredište može ponuditi razne delicije. Naime, regija oko Hochköniga jedina je certificirana veganska regija u Austriji. Mnogobrojni odabrani lokali u dolini i na planinama posjetiteljima ugađaju vegetarijanskim i veganskim delicijama, ali i klasičnim jelima kao što su odrezak i carski drobljenac (kajzeršmarn).

Drugi festival craft piva u Alpama

Maštovite i svestrane pivske kreacije u središtu su zanimanja na drugom festivalu craft piva od 23. do 24. ožujka. Rezultat tradicionalnog zanatskog umijeća u spoju s visokovrijednim sastojcima nekonvencionalni su pravci okusa mlade scene craft piva, koja se predstavlja na Hochkönigu. Degustacije se održavaju dolje u dolini i gore u skijaškim kolibama, gdje pivari osobno toče i spremno objašnjavaju i odgovaraju na pitanja. Za odgovarajući festivalski ugođaj brinu vrhunski DJ-i i živa glazba.

Obilazak skijaških koliba

Od 18. ožujka 2018. opet nastavljamo: Obilazak skijaških koliba kreće u drugi krug! Što može biti bolje od cijelog dana na skijaškim stazama Hochköniga sa savršenim snježnim uvjetima, uz kulinarske delicije i živu narodnu glazbu sa zdravom dozom nostalgije!

Tržnica na najvišoj nadmorskoj visini u Alpama

Zajedno s obilaskom skijaških koliba i tržnice na najvišoj nadmorskoj visini u Alpama doživjet će svoj vrhunac. Od 10. do 18. ožujka kod odabranih koliba odmah uz stazu moći će se kupiti prvoklasni proizvodi iz regije.

Uskršnja gnijezda uz Kraljevsku turu

To je skijaška karta za cijelu obitelj: već 17. ožujka uskršnji će zeko uz staze Kraljevske ture sakriti ogromna uskršnja gnijezda i stalno ih puniti. Kako bi pronašli ta gnijezda, posjetitelji će morati stati na skije ili snowboard i krenuti na Kraljevsku turu. Na 32 kilometra skijaških staza, 6700 metara visinske razlike i pet planinskih vrhova ture, u jednom se danu može proći cijelo skijalište, a da se niti jedan lift ili stazu ne koristi dvaput. Djeca do 15 godina kao uskršnji poklon ne dobivaju samo besplatnu skijašku kartu, nego i besplatno noćenje u sobi svojih roditelja.

Čaroban zalazak sunca uz piće

Ima li nešto ljepše nego završiti božanstveni dan skijanja uz zalazak sunca usred čarobne planinske kulise? Na Hochkönigu se ta želja ostvaruje: svakoga dana od 14 sati ljubitelji zimskih sportova mogu uživati u tom ugođaju u odabranim skijaškim kolibama uz Austrian Fingerfood i Sundowner Drinks. Ugodna glazba i opuštajuća atmosfera sa stilom će zaokružiti zalazak sunca. Nakon toga će se posjetitelji s čeonim svjetiljkama spustiti niz stazu, što je izvanredan doživljaj. Osim toga, odabrane staze su određenih dana otvorene za ture u suton. Tako će ljubitelji tura potpuno doći na svoje.

S. P. / Foto: Ski Amade i Hochkönig


Tagged: , , , , , , ,