Austrijski mediji o Bilosnićevu književnom djelu

Četverojezični Panonski ljetopis (Pannonisches Jahrbuch / Pannon Évkönyv / Panonski letopis) za 2015. godinu, koji se tiska na hrvatskom, njemačkom, mađarskom i slovenskom jeziku u Pinkovcu (Güttenbach) u austrijskom Gradišću, kojega objavljuje Panonski institut, a uređuje dr. Robert Hajszan, i ove je godine više svojih stranica posvetio umjetničkom stvaralaštvu hrvatskog književnika, slikara, fotografa i novinara Tomislava Marijana Bilosnića.
Tomislav Marijan BilosnićPosebni blok priloga ovaj časopis već nekoliko godina za redom posvećuje književnom, slikarskom i općenito umjetničkom stvaralaštvu Tomislava Marijana Bilosnića. Tako je i Ljetopis za 2015. gudinu u zasebnom bloku objavio  punih dvadeset stranica priloga posvećenih hrvatskom umjetniku. Riječ je uglavnom o prikazima, ocjenama i recenzijama Bilosnićevih knjiga i izložbi. Tu su tekstovi Đure Vidmarovića i dr. sc. Igora Šipića o Bilosnićevoj zbirci ‘Vrt’, Šipićeva studija o Bilosnićevu kršćanskom pjesničkom korpusu, kao i prikaz romana ‘Kolac u rijeci Zrmanji’, pedstavljanje Bilosnićevih povjesnica ‘Privlaka’ u dvotomnom izdanju, i drugi slični tekstovi. Dok Ivan Raos kao autor o Bilosniću donosi mnoge teme kojima oznanjuje poseban blok tekstova, pišući o djelima ovog autora objavljenim u američkom časopisu Gobshite, gostovanju na Kosovu i primanju Priznjanja za doprinos albanskoj kulturi, ali i o Bilosnićevim izložbama fotografija tijekom 2015. godine. Na drugim stranicama Ljetopisa, Bilosnić je i autor nekoliko tekstova o gradišćanskohrvatskim temama.

Nakon pisanja predgovora za njemačku nakladu knjige ‘Sindikat tajnih poštara’ Dževada Karahasana, Bilosnić je još predgovorom popratio knjigu Kemala Mahmutefendića ‘Gradišće a u Austriji’, a koje su tiskane u nakladništvu Panonskog instituta u Pinkovcu (Güttenbach), 2015. godine.

I revija Panonski list (Pannonisches Blatt / Pannon lap) posvetila je svoje stranice Bilosnićevu djelu. Ovaj list donosi više priloga o njegovu stvaralaštvu, među kojima i vijesti o dodjeli nagrade Neretvanska maslina, izlasku zbirke ‘Tigar’ na španjolskom jeziku, kao i tekst akademika Alfreda Pereza Alencarta o Bilosnićevoj zbirci ‘Tigar’. Tu je i Bilosnićeva ‘Kornatska molitva’, posvećena tragično stradalim vatrogascima na Kornatima, kao i iscrpni pregledni tekst dr. sc. Sanje Knežević o svjetskim prijevodima književnoga djela Tomislava Marijana Bilosnića i njegovoj međunarodnoj recepciji.

I Hrvatske novine, tjednik gradišćanskih Hrvata u Austriji posvećuje svoje priloge uspjehu Bilosnićeva ‘Tigra’ u Španjolskoj, kao i njegovoj izložbi ‘Povratak Tigra’ održanoj u galerijskom prostoru Hrvatskoga centra u Beču.

Željka Lovrenčić


Tomislav-Marijan-Bilosnić
Tomislav Marijan Bilosnić: Zbirka pjesama Vrt
Tagged: , , , , , , , ,