Bečki simfonijski orkestar: Koncerti u dnevnom boravku

Zbog aktualnih ograničenja kojima se nastoji spriječiti širenje bolesti covid-19 kulturne ustanove u Austriji ponovno su zatvorile svoja vrata za posjetitelje.Kako bi publika i dalje mogla uživati u njihovim izvedbama, čuveni austrijski orkestar, Bečki simfoničari, priprema pravu glazbenu poslasticu. Ansambl tako nastavlja seriju popularnih online koncerata koja je uspješno pokrenuta protekle godine. Pod nazivom ‘Koncerti u dnevnom boravku’ gledatelje idući tjedan očekuje peto izdanje koje pruža poseban uvid u koncertne aktivnosti poznatog orkestra.

Dnevne sobe u Beču te ostatku Austrije i svijeta pretvorit će se u privatne koncertne dvorane tijekom dvije večeri. Dirigentsku palicu na prvom koncertu koji će se prenositi 8. prosinca u 20.15 sati preuzet će njemački maestro Dirk Kaftan, a kao solisti nastupit će trombonisti Walter Voglmayr i Otmar Gaiswinkler. Na repertoaru će se naći djela Johanna Michaela Haydna i Kurta Weilla.

U petak, 10. prosinca u isto vrijeme, slijedi drugi koncert, a ravnanje bečkim orkestrom tada će preuzeti hrvatski dirigent Ivan Repušić. Ansambl će sa solistom i dugogodišnjim timpanistom Bečkih simfoničara, Michaelom Vladarom, predstaviti rijetko izvođena remek-djela kao što su Rossinijeva uvertira opere Guillaume Tell, Simfonija u C-duru njemačkog kompozitora Johanna Carla Christiana Fischera i Talijanski capriccio Čajkovskog. Simfoničari će tako privremeno praznu veliku dvoranu bečkog Konzerthausa ispuniti čarobnim kompozicijama.

Moderator programa u razgovoru s glazbenicima i dirigentima odvest će virtualnu publiku iza kulisa i dati im priliku da orkestar dožive izbliza. Online koncerte možete pogledati i poslušati na facebook i web stranici Bečkog simfonijskog orkestra. Na YouTube kanalu orkestra možete uživati u njihovim dosadašnjim izvedbama.

M. Č. / Foto: Peter Rigaud


Tagged: , , , , , , , ,