Berba portugisca u plešivičkom vinogorju

U organizaciji Udruge Portugizac Plešivica, obilježen je početak berbi u plešivičkom i jaskanskom kraju.Tomo Haramija, predsjednik Udruge, čuvarice tradicije u narodnim nošnjama; Zvonimir Novosel, gradonačelnik Jastrebarskog; Gordana Matašin, voditeljica tima upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije; vinari i veliki broj medija te ostali gosti, simbolično su ubrali prve plodove portugisca.

‘Iako je ovo bila jedna od težih vinogradarskih godina zbog čega imamo manje prinose, ne sumnjamo u još bolju kvalitetu vina’, rekao je Haramija.

Portugizac je mlado crno vino koje karakterizira crvena boja s ljubičastim odsjajem, dok se u okusu mogu osjetiti voćne note malina, kupina i borovnica. Ovo mlado vino brzo zrije, pa se tako već u listopadu može u njemu uživati.

Članovi udruge i ove će godine odvojiti dio grožđa te u podrumu PZ Plešivica, proizvesti robnu marku vina Portugizac Plešivica Selection. ‘Lani je ona bila dobro prihvaćena te vjerujemo da će tako biti i ove godine. U kvalitetu vina moći ćete se uvjeriti i sami već sredinom listopada na otvaranju prve butelje i festivalu portugisca u Zagrebu, a potom u sklopu Dana hrane i tradicijskih proizvoda’, rekao je Željko Gregorić, vinar i tajnik Udruge Portugizac Plešivica.

Nakon simbolične berbe, bogate zakuske i obilaska podruma Josipa Braje, novinarska delegacija u suradnji s Turističkom zajednicom grada Jastrebarsko posjetila je Bačvariju Golub, Etno zbirku učeničke zadruge Grozdek i stari svetojanski mlin.

Ž. B. / Foto: Željka Balja


Tagged: , , , , , ,