Portugizac Plešivica: Svečano otvorena prva butelja

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, ispred zagrebačke vinske kuće Witrina, svečano je obilježeno prvo otvaranje boce mladog vina – Portugizac Selection. Bila je to i prilika da vinari najave svoj udruženi nastup na nadolazećim tradicionalnim manifestacijama.Ovo je prva takva svečana i promotivna aktivnost udruge Portugizac Plešivica, a njihova vina moći će se kupiti i degustirati tijekom nadolazeće manifestacije “Kesteni i portugizec’,17. i 18. listopada na Bundeku. Očekuje ih se i na Danima hrane i tradicijskih proizvoda, 24. i 25. listopada na glavnom zagrebačkom Trgu u sklopu kojeg će se udruga Portugizac Plešivica predstaviti s Festivalom portugisca.

‘Pozivamo sve ljubitelje mladog vina i domaćih tradicionalnih proizvoda da nam se pridruže tijekom nadolazećih manifestacija i uživaju u jeseni’, najavio je Tomo Haramija, predsjednik udruge Portugizac Plešivica, istaknuvši da su prošle godine pokrenuli pilot projekt zajedničke proizvodnje Portugisca Selection kako bi se na tržištu istaknuli s prepoznatljivim proizvodom.

Prisutne je pozdravila i Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije, koja je istaknula da je ovo bila specifična godina po svemu, ali posebna po odličnom Portugiscu Selection – pitkom, mladom vinu koje se odlično sljubljuje s kestenjem, sirevima te jelima od mesa i divljači. Stoga u njemu u jesen treba uživati.

Prema predaji, portugizac se na brežuljcima Plešivice njeguje od početka 19. stoljeća. To je suho vino, tipično sortnog mirisa, ugodnih voćnih aroma i prepoznatljive svježine ali ima i potencijal za odležavanje u bocama. Mlado vino može se kupiti već za 30 kuna.

Josip Kraljičković, županijski pročelnik za poljoprivredu, osvrnuo se na osnivanje robne marke i prve početke promocije: ‘Prošlo je 20 godina od prve promocije Portugisca Plešivica, robne marke vina Zagrebačke županije. Čestitam udruzi i proizvođačima što su izdržali i što i danas na ovako dostojanstven način promoviramo Portugizac Plešivica. Čestitam organizatorima i želim im puno uspjeha, posebice našim vinarima u prodaji vina. Zagrebačka županija, kao i svih ovih godina do sada, ulaže značajna sredstva u razvoj vinarstva i vinogradarstva te promociju vina i vinara. To će nastaviti i ubuduće i zato živjeli uz Portugizac Plešivica!’

Tugomir Majdak, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, osvrnuo se na dobre primjere prakse udruživanja vinara uz mogućnost povećanja količine i kvalitete te modernizaciju vinograda i vinarija za što su im na raspolaganju značajna sredstva nacionalnog proračuna te EU sredstva.

P. R. / Foto: Vedrana Orlović


Tagged: , , , , , , , , , , ,