In vino veritas by Tomislav Radić: Portugizac i kesteni

‘Vino grije grudi naše,
Grlo ori kano grom;
Neka prve zveknu čaše:
Naš hrvatski živi dom!’
(Hugo Badalić, 1851.-1900.)

Portugizac se za Martinje točio u središtu Zagreba na Trgu Bana Jelačića. Festival mladog vina Portugizac Plešivica i sireva iz Zagrebačke županije organizirali su Udruga Portugizac Plešivica i Udruga malih sirara Sirek.

Portugizac, prvo vino iz ovogodišnje berbe, predstavili su PZ Plešivica, Gregorić Snježana, Braje Robert, Braje Josip, VVG Sirovica, Vučinić Zdenko, Golubić Danijel, Krešimir Ivančić, Majcenović Vlado i Stanišić Franjo. Na Plešivici, 30 kilometara od Zagreba, najviše je vinara koji imaju Portugizac.

Kao novitet kušalo se i Portugizac Plešivica Selection, zajedničko vino članova Udruge Portugizac Plešivica u čijoj proizvodnji sudjeluju Gregorić Snježana, Golubić Danijel, Braje Robert, Braje Josip, Damir Drago Režek, Gregorić Franjo, Ciban, Vukoder, Jurkovac i PZ Plešivica.

‘Posebnost je u tome, što smo od odabranog grožđa s najboljih položaja proizveli 1300 litara mladog vina pod zajedničkom etiketom i nazivom Portugizac Plešivica Selection. Na ovaj smo način iznova povezali naše članove ali i vinoljupce koji cijene tradiciju pijenja mladog portugisca’ rekao je Tomo Haramija, predsjednik Udruge Portugizac Plešivica.

Ocjenjivanje ovogodišnjeg Portugisca obavilo je posebno povjerenstvo u Vinskoj kleti Drage Kurtalja na Novoj Vesi u Zagrebu. Najbolju ocjenu dobio je Portugizac plešivičke vinarije Drago Damir Režek a drugo i treće mjesto podijelili su Marica Golubić i Krešimir. Režek.

Portugizac je crvena sorta koja se nekada rano brala i kojoj se dopuštala velika rodnost. Smatralo se da je vino najbolje za vrijeme alkoholnog vrenja dok je mlado i da ga treba popiti do Božića. Danas uz mali prinos po trsu, brigu u vinogradu i u podrumu portugizac može dugo ‘živjeti’. U vinu su voćni okusi, ponajviše kupina i višanja. Alkoholi su od 9 do 12% .

Portugizac je vino koje po okusu uspoređuju s francuskim Beaujolais nouveau. U Francuskoj trećeg četvrtka u studenom, samo nekoliko tjedana nakon berbe grožđa, uz glazbu slavi se Dan posvećen vinu Beaujolais Nouveau. Po francuskom zakonu, vino se pušta u promet tog četvrtka u 12.01 sati. Istog trenutka pred brojne restorane iznosi se natpis ‘Le Beaujolais Nouveau est arrive’ (Božole je stigao). I u Zagrebu to rade neki restorani koji ovih hladnijih dana nude portugizac uz jela od divljači i od tamnog mesa, ali najbolje se portugizac sljubljuje s pečenom guskom i kestenima, pa i sirevima. Tako su se uz portugizac mogli kušati i sirevi sa Ceste sira Zagrebačke regije.

Na ocjenjivanju sireva Zagrebačke županije, koje je održano 14. listopada u Buzinu, bilo je 16 sireva u tri kategorije (trinaest kravljih i tri kozja). Dodijeljeno je jedno brončano odličje za OPG Golubić Marica, pet srebrnih za OPG Lončar Štefica, OPG Puljko Štefica, OPG Fürnkranz Katarina i OPG Zadravec Romina te deset zlatnih za OPG Golubić Marica, OPG Fürnkranz Katarina, OPG Zadravec Romina, OPG Grčević i siranu Jurkas čiji je sir gauda s ljutom paprikom šampion ovogodišnjeg ocjenjivanja.

Martin je došel i prošel ali se i dalje traju zimske radosti, uživa se u mladom portugiscu i kestenima

‘Došel je došel Sveti Martin,
vince je krstil
ja ga bum pil.’

Objavljeno u reviji Agroglas 20. studenog 2019.


Tagged: , , , , , , ,