In vino veritas by Tomislav Radić: Sedam vinarija vinogorja Komarna

‘Voda svježa s vrela čista
Poput srebra sveđ se blista,
Al, spram vina sva joj slava,
U sve vijeke isčezava.’
(Mirko Bogović, 1816.-1893.)

Berba plavca malog bila je polovicom ovog mjeseca. Vinogorje Komarna je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, na putu između Splita prema Dubrovniku. To je mlado vinogorje, nastalo melioracijom tla i prvim sadnjama loze u 2008. godini, a službeno nosi svoj naziv od 2013. godine.

Na 82 hektara vinograda, u odličnim uvjetima (blizu mora, udaljeni od prometnica, vjetar koji neprestano puše) ekološkim uzgojem grožđa (više od 90% nasada čine autohtone dalmatinske sorte), vino se proizvodi u sedam vinarija.

Jedna od tih vinarija je i Terra Madre. Vlasnici vinarije su trojica prijatelja Damir Dominiković, Stipe Dominiković i Davor Martinović, koji su partneri već 26 godina, koliko zajednički vode tvrtku Poljopromet iz Metkovića. Još dok je stvaranje vinogorja Komarna bilo u povojima, oni prepoznaju potencijale tadašnjeg krša, zakupljuju zemljište u koncesiju i kreću u borbu s prirodom te uz puno ulaganja (više od 20 milijuna kuna), puno truda, emocija i ljubavi uspijevaju kultivizirati zemlju i posaditi vinograd. Sadnja je bila postupna. Svake godine ponešto, sve do današnjih 17 hektara vinograda.

U obradi tla, većina poslova se odvija ručno ili uz pomoć mehanizacije prilagođene za tu namjenu. Tlo se tretira isključivo ekološkim certificiranim gnojivima, a loza isključivo bakrom i sumporom i ne koriste se herbicidi. Kod proizvodnje vina za koju je zadužen voditelj podruma Marko Šuman, upotrebljavaju se autohtoni kvasci. Šuman kaže da su ove godine ostavili plavac mali da sazre do kraja i da su dobili prvoklasno grožđe.

Zanimljivost je da trojica partnera imaju ukupno sedmero djece i sva sudjeluju u radu pa, iako su strukturno veća tvrtka, u mnogočemu djeluju kao obiteljska vinarija. Na ‘Vinske razgovore’ u Zagreb došao je jedan od suvlasnika vinarije, Davor Martinović, u pratnji Lucije Dominiković i tri svoje kćeri Vedrane Martinović Trutina, Ane Martinović i Martine Martinović. ‘Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom’ zanimljive su i popularne interaktivne radionice koje u centar Zagreba dva puta mjesečno dovode zanimljive vinare i njihova vina.

Tako je vinarija Terra Madre predstavila: Rosé 2018, Pošip premium 2018, Plavac mali barrique 2015, Plavac mali premium 2016. Osim njih, na kušanje su donijeli iz arhive Plavac mali 2011, a iz podruma Pošip sur lie 2017 i Plavac mali Premium 2017.

Naravno, prvo vino podruma je svakako Plavac mali od crnih, a od bijelih Pošip. Terra Madre u sve linije Plavca malog dodaje i nešto Syraha i Cabernet sauvignona te time postiže eleganciju i pitkost, izbjegavajući najveći problem plavca – oporost u ustima.

Plavac mali premium iz 2016 je ekstraktno i puno vino koje je na najvažnijem svjetskom ocjenjivanju vina Decanter dobilo srebrnu medalju. To je vinski pravac kojim ide Terra Madre i kako u budućnosti žele raditi svoja vina.

Rosé je ljetno vino, koje se može poslužiti rashlađeno na 8°C, idealno za pijuckanje na terasi njihove vinarije. Komarna je jedno od najpotentnijih vinogorja u Hrvatskoj i ono što posebno daje vrijednost jest činjenica kako je cijelo ekološki certificirano.

‘U budućnosti nas posebno veseli razvijanje vinskog turizma. Vrlo smo blizu Dubrovnika, blizu Splita, 10 km od Neuma, ni od Međugorja nismo daleko, a sa završetkom Pelješkog mosta očekujemo veliki korak naprijed u vinskom turizmu. Naravno, jako bitan element toga će biti i vinska cesta koja je u planu i koja će povezati svih sedam vinarija na Komarni, a nadamo se da će se naći način kako nautičarima osigurati adekvatan morski prilaz do naše vinske ceste’, objasnio je Martinović.

Vina iz Komarne kreću u svijet. Prvih 8000 boca odlazi u Sjedinjene Američke Države i to pod zajedničkom etiketom svih sedam vinarija, a tajnik Udruge K 7, Nebojša Jerković, kaže da će nakon završetka Pelješkog mosta koji je od Komarne udaljen dva kilometra na etiketama biti i fotografija tog mosta.

‘Bože živi žedno
Pojasto nam grlo
I veselja vrjedno
Ovo vince vrlo!’
(Petar Preradović,1818.-1872.)

Objavljeno u reviji Agroglas 23. listopada 2019.
Tagged: , , , , , , ,