In vino veritas by Tomislav Radić: Čaša u ženskoj ruci

‘Ako ti je z dopuštenjem
gospodara z privoljenjem
da napijem i popijem
jednu lepu zdravicu
(Predilirska napitnica, zapisano 1801.)

Udruga  Žene na vinu (Women on wine – WOW), koja djeluje već osam godina, za svoje članice, kojih je 150, organizirala je u Zagrebu u Rooftop Lateral Champagne Baru, Vinsku školu pod pokroviteljstvom podruma Kutjevo.

Radionicu su vodile Valentina Silović iz marketinga i enologinja Zrinka Vinković Jergović, uz podršku Matka Kovačića. Na početku je predsjednica Udruge Sanja Muzaferija rekla kako je suradnju s Kutjevom ostvarila Vlasta Pirnat, art-direktorica WOW-a i autorica nagrađene etikete za Premium Rose vino podruma Kutjevo. Kutjevo je za WOW-ice priredilo svojevrsnu vinsku školicu koja ipak nije bila sasvim ‘ozbiljna’ i zahtjevna, nego su WOW-ice kući ponijele formular s pitanjima o vinu na koja mogu odgovoriti same sebi, u miru svoga doma. Za tu priliku podijeljene su i brošurice s mnogim važnim zanimljivostima i detaljima o vinu. I ne samo o Kutjevu. Klasična vinska prezentacija pretvorena je u ugodan i ležeran razgovor o onome što ih sve povezuje, o vinu. Rečeno je da je Premium Rose rasprodan već u kolovozu, ali će se u proljeće 2020. pustiti nova berba na tržište, pa će se taj rose kušati na 8. Pink Dayu 21. ožujka. Na radionici se najprije kušalo prvi hrvatski pjenušac od 100 % graševine Maximo brut. Pjenušac je proizveden klasičnom metodom, a umjesto ekspedicijskog likera korištena je ledena berba graševine. Graševina je apsolutni brend vinarije s godišnjom proizvodnjom od pet milijuna litara vina. Vinarija Kutjevo ima od svježih laganijih graševina do kompleksnijih i odležanijih, predikatnih i ledenih vina.

Kušalo se i vrhunski chardonnay berbe 2018., a nakon toga graševina de Gotho berbe 2018., koja je osvojila zlato na nedavno održanom Mundus Vini Summer Tastingu u Neustadtu. Boca ima novi vizualni identitet u dominantnoj žutoj boji, a vino je bogatog tijela, dugog retrookusa, osjetne voćne aromatike. Dio fermentacije Graševine de Gotho bio je u slavonskim bačvicama pa se u vinu osjeti nježan dodir drveta u organoleptičkim senzacijama. Iznenađenje večeri bilo je premijerno kušanje vina Maximo Bianco berbe 2018., kupaže graševine i traminca. To je polusuho vino sjajne svježine, koncentriranih ali suptilnih cvjetnih aroma, užitnog i dugog retrookusa. Kušanje je završeno uz vino bordoškog stila Maximo Nero berbe 2016., voćne aromatike i srednje punog tijela, ugodne svježine i pitkosti. Maximo Nero je kupaža sorti cabernet sauvignon, merlot i syrah.

Sve je više vinoljubica. Druže se i uživaju u vinu. Hajdemo na kavicu sve se više pretvara u hajdemo na čašicu. Mnogi muškarci još su na litri i vodi i ima ih dosta koji piju pretjerano, a dame znaju za mjeru. U boljim ugostiteljskim objekti sve je više gospođa između trideset i pedeset godina koje naručuju najbolja vina, spretno i sretno drže pravilno čašu u ruci i uživaju u opojnim mirisima i okusima.

‘Na rodnom brijegu zori vinograd,
pod hladnim blijedim plohama,
i sniva zlatni san’
(Gustav Krklec, 1899.-1978.)

Objavljeno u reviji Agroglas 6. studenog 2019.


Tagged: , , , , , , , , , ,