Bookmark: Hallgrímur Helgason – Vodič za uredan život

U našoj rubrici Bookmark objavljujemo književne osvrte Damira Vujnovca na domaće i strane naslove. Za ovaj ponedjeljak odabrao je roman Hallgrímura Helgasona ‘Vodič za uredan život: mali savjeti profesionalnog ubojice’ (Meandarmedia, 2013.).

Damir Vujnovac 2‘Jutro je idealno vrijeme za ubojstvo. Nitko ne očekuje metak za doručak.’

Sve je jasno … još od (pod)naslova.
Profesionalni ubojice i nisu neka novost … ali neobično je kad Islanđanin isplete priču čiji je glavni akter Tomislav Bokšić ili, za poslovne partnere, Toxic.

No, ovo nije priručnik za ubojice. Priča je to kroz koju nam se njen ‘junak’ postepeno otkriva. Najprije profesionalno, nakon toga privatno, a kroz sve to izlaze na površinu proživljene i preživljene traume, epizode iz mladosti i odrastanja u ‘pomalo oštećenu’ osobu.

Vodič za uredan život...Čitajući roman, lako je povjerovati u to da se autor pripremio skupljajući ‘informacije iz struke’ ili da je pogledao puno filmova uz to što je sam po sebi maštovit, ali teško je ne posumnjati u njegove veze s Hrvatskom, ovim našim prostorima, našom aktualnom situacijom, nedavnim ratom ili glazbom, tračevima i … mentalitetom. Čovjek previše zna o nama. Sve to ide puno dalje od nabrajanja ili pronalaženja mjesta u romanu za neke od naših zvijezda i ‘zvijezda’.

Iako mislim da se ovaj roman ne bi mogao nazvati krimićem, barem ne u klasičnom smislu, sama njegova ideja vrijedi čitanja, pogotovo u ovim našim krajevima za koje je, više nego očito, vezan. Tomislavu Bokšiću, a i autoru također, sam na kraju oprostio pretjerivanje u pukom i bahatom nabrajanju načina na koji je posmicao sve te ljude, jer, dio knjige u kojem se ne hvali je toliko dobar i drugačiji, interesantan, bez obzira zanima li čitatelja priča, zločin, kazna ili ljubav. Svatko će naići na nekoliko scena vrijednih čitanja cijele knjige, a završetku će se vraćati u nekoliko navrata i svaki puta otkrivati novi detalj.

Svima koji se s posla vraćaju napeti i nervozni možda nije loše, ako već ne čitav roman, a onda pročitati bar ovu rečenicu: ‘Baš mi se nekako sviđa kako se iz dana u dan vraćam kući s posla, a da nisam nikoga ubio.’

Pročitajte još: Bookmark: Hrvoje Šalković – Valcer protiv Eintrachta

 

Tagged: , , , , , , , , ,