Bookmark: Ksenija Kušec – Sobe

U našoj rubrici Bookmark objavljujemo književne osvrte Damira Vujnovca na domaće i strane naslove. Za ovu priliku odabrao je knjigu Ksenije Kušec ‘Sobe’ (CeKaPe, 2014.).

Damir Vujnovac 2‘O tom ljetu mislim u slikama.’

Po naslovnici sudeći, ovdje treba nešto zakrpati, neke zidove koji se razdvajaju i stvaraju rupe tamo gdje je nekad bilo čvrsto tkivo. Treba spojiti dijelove koji idu svak’ na svoju stranu, no alat koji nam je na raspolaganju nekako je preslab. Kuća je ionako ružna, ‘strši visinom i ružnoćom’, pitanje je koliko je zapravo treba čuvati?

Čuvanje soba glavni je posao koji se u kući, na otoku, odvija ljeti. Sobe se čuvaju ne bi li dida koju od njih ostavio baš onima koji u čuvanju budu najuporniji. Besmisao te situacije rađa nove odnose među ljudima i otkriva sakriveno, baš kako se kroz sve veće pukotine u zidu vidi ono što je iza njega.

Ksenija Kušec - SobeSavršeno preklapanje pripovijedanja priče i sjećanja ne dovodi čitatelja u opasnost da se u tome izgubi. Općenito, priča teče lako, dolazila iz usta pripovjedačice ili dide koji svojim storijama parodira današnjicu, naša društva i njihove kvazi-vrijednosti.

Mirisi i zvuci izranjaju iz slova Ksenije Kušec dok nas zabavlja sitnicama, nekim detaljima i slikama starih sjećanja koja nas mogu vratiti u vlastito djetinjstvo ili mladost. Jasne slike tužnih sudbina ona zna začiniti vedrinom i humorom, taman dovoljnima da prave probleme ne ispustimo iz vidokruga. Stalno razmišlja i čudi se, kvalitetno argumentira nedostatak zdravog razuma i poentira u pravom trenutku. Ostavlja nas ‘bez teksta’ kad to ne očekujemo.

Iako se, na prvi pogled, ova priča može činiti pomalo ćaknutom, uvrnutom ili u najmanju ruku – neobičnom, ona ima svoj smisao i ima svoj prostor, bio on ispred kuće dostupan svima ili sakriven iza zidova koji ionako nisu vječni.

Tražite li sobu? Možda je netko čuva za vas. Negdje. A možda vam i ne treba?
‘Što će ikome soba u kući punoj neprijatelja?’


Ksenija Kušec
Ksenija Kušec: Nije dobro naći se u mojim knjigama
Tagged: , , , , , , , ,