Bookmark: Maja Milčec – Odakle da počnem

U našoj rubrici Bookmark objavljujemo književne osvrte Damira Vujnovca na domaće i strane naslove. Za ovu priliku odabrao je knjigu Maje Milčec ‘Odakle da počnem’ (Profil, 2014.).

Damir Vujnovac 2‘Da sam na pustom otoku, kome bih poslala poruku?’

Prije prve rečnice ili prve stranice romana svi ipak ugledamo njegovu naslovnicu. Davor Šunk nas je svojim omotom knjige Maje Milčec pozvao da je uzmemo i počnemo listati. I upecao nas je.

Prva nam pak stranica nudi akciju i dinamičan ulazak u priču iz koje ne želimo izaći dok ne saznamo konačnu sudbinu Barbare, zaljubljene novinarke slomljenih živaca. Slijepa ljubav i ne baš sasvim zdrav, ali ne i neuobičajen odnos dvoje ljudi upotpunjen smislenom zbrkom jamči nam i dobru zabavu i suosjećanje s junakinjom koja čitatelja veže za sebe stvarajući u njemu svog saveznika. Psihijatrijski slučaj, djevojka iz susjedstva ili oboje? Pronaći ćemo poneki argument za sve navedeno u priči o ogoljenoj ljubavi i prijateljstvu.

Maja Milčec-Odakle da počnemVedro pripovijedanje u teškim situacijama odlika je i svojevrstan potpis autorice koja ne dozvoljava svojoj junakinji da, unatoč svemu, izgubi sebe. Jednostavan i pristupačan stil pravo je obilježje ovog zagrebačkog romana nove generacije proze u trapericama. Komunikacija likova suvremenim razgovornim jezikom čini roman lako razumljivim i zanimljivim. Ovdje ni manje pristojni izrazi ne djeluju vulgarno. Dinamično pisanje i slike koje se brzo izmjenjuju ne daju čitatelju priliku za odmor i ostavljanje knjige ‘za sutra’. Tekstovi pjesama dobro prošvercani kroz priču samo upotpunjuju taj dojam.

Od Rebra i Bukovca, preko Zapruđa do Središća, dolazimo do konca priče i recenzije uvaženog Alojza Majetića, no šećer na kraju ipak je maštovita osobna zahvala autorice s dobro naslijeđenim spisateljskim genom obitelji Milčec.

Kad ti ponestane argumenata, a želiš napisati da je roman baš dobar, ne treba komplicirati. Ovaj je roman baš dobar!

‘Nadam se da mi je ostalo još nešto od mozga, ako ga srce u međuvremenu nije pojelo.’


Pročitajte još: Predstavljen roman ‘Odakle da počnem’ Maje Milčec , Maja Milčec: Odakle da počnem


 

Tagged: , , , , , , , , , , ,