Bota Palace: Nova priča dubrovačkog turizma

Palača obitelji Kaboga na dubrovačkom Stradunu zasjala je novim sjajem. Povijesno zdanje datira iz 1667. godine, a od danas je Bota Palace, obnovljena, u novoj turističko-edukativnoj misiji.Dvokatnica s tavanskim prostorom u Širokoj ulici broj 2 reprezentativni je prostor koji će gostima dati uvid kako je vlastela nekada živjela u Dubrovniku..

‘Projekt potpune rekonstrukcije stare i neodržavane kuće na Stradunu uvijek je zahtjevan posao. Prvi korak ka realizaciji je zeleno svjetlo od konzervatorskoga odjela koji upućuje obavezne smjernice kao što su: očuvanje kamena kao konstruktivnog elementa, ojačanje međukatnih konstrukcija, potpuna sanacija krovišta, do nekih estetskih kao što je obavezno korištenje posebne dubrovačko zelene boje za drvene grilje i škure. Drugi korak su dogovori s investitorima oko dizajna i uređenja kuće’,  otkriva arhitektica Marja Mia Kolendić i dodaje: ‘Investitori su imali sluha za naše ideje tako da su one podržane od početka te je projektantica našeg studija, Anita Krmek pratila samu izvedbu kao i dobavu te dizajn namještaja od početka do kraja.’Ideja je da se kroz interijer, ali i ponudu palače posjetiteljima prikažu posebnosti juga Hrvatske. Iz prizemlja, u kojem je mala recepcija, originalnim i u potpunosti sačuvanim kamenim stubištem dolazi se na prvi kat, svojevrsni piano nobile. Koncept kuće prati funkcionalnu i organizacijsku logiku tako da je komunikacija smještena u jezgri kuće, njezinu najtamnijem dijelu dok su se prostrane sobe za goste smještale obodno na ostale tri strane svijeta na kojima su veliki prozori. Kupaone nisu tretirane kao servisne prostorije već su jednako vrijedni prostori odmora i wellnessa. Drugi kat ima jednak razmještaj dok je potkrovlje dobilo jednu posve drugu atmosferu. Tu ne postoji luksuz velikih kupaona i grandioznih prozora, ali postoji opušteni šarm boemskog potkrovlja s malim belvederima kroz koje puca pogled na dubrovačke krovove.

Smještajne jedinice nose latinske nazive mjesta i gradova u kojima se nalaze restorani obitelji Šare i pomalo nas vraćaju u prošlost: Stagnum (Ston), Spalato (Split), Tauris (Šipan), Zagabria (Zagreb) i Ragusa (Dubrovnik). Dizajn i dekor kuće je lagano prošaran temom građanske i buržujske dubrovačke arhitekture pa su tako uvedeni neki elementi u prirodnim materijalima kao što su štukature od punog drva, kamen i terazzo ploče na podovima te čisti pamuk i lan u dizajnu tekstila. Pomični namještaj je dijelom dizajniran u obiteljskoj radionici, a dijelom od strane slavonskih obrtnika čime su hrvatski dizajn i izvedba zaokruženi do kraja. Interijer Bota Palace inspiriran je bogatom povijesnom i kulturnom baštinom dubrovačkog kraja te je ukrašen djelima mladih dubrovačkih umjetnika.‘Želja nam je gostima prikazati kako se nekada živjelo i uživalo u starim dubrovačkim palačama. Ovim prostorom podižemo ponudu Dubrovnika i regije na jednu novu razinu. Uz sam smještaj, gost će imati prilike okusiti i najbolje iz naše gastro ponude nastale kroz pedesetgodišnje iskustvo bavljenja ugostiteljstvom naše obitelji’, govori Zrinka Šare i dodaje: ‘Gosta dočekujemo svježim kamenicama i drugim delicijama, a potom pratimo njegove želje i pomno pripremamo svaki trenutak njegova boravka u našem Gradu i Hrvatskoj!“

Cilj ovog sveukupnog projekta je da se posjetitelju približi fini ugođaj dubrovačkog gostoprimstva u kombinaciji s decentnim, ali odvažnim dizajnom te funkcionalnom i pametnom arhitekturom prostora.

T. D. / Foto: Danijel PavlinovićTagged: , , , , , , , , , ,