Bratoljub: Prvi ilustrirani rječnik stranih riječi

Zanimljiv umjetnički projekt ‘Bratoljub’, koji je okupio 25 vizualnih umjetnika iz regije s ciljem zajedničkog kreiranja prvog ilustriranog ‘Rječnika stranih riječi’, predstavit će se zagrebačkoj publici u srijedu, 5. lipnja (20 sati) u Galeriji Modulor.Projekt ‘Bratoljub’ rezultat je dvodnevne radionice koja je okupila 30-tak vizualnih umjetnika, koji su imali priliku kreirati prvu inačicu ilustriranog ‘Rječnika stranih riječi’. 30 autora predstavlja 30 slova abecede kroz koju su popisane strane riječi autora ‘Bratoljub’a Klaića, po kojem je i sam projekt dobio ime.

Vlastitom tehnikom i stilom, autori sukreiraju jedinstveni ‘Rječnik stranih riječi’, koji ilustrira prostor između pravog značenja strane riječi i slobodnog tumačenja tih istih riječi u svakodnevnoj komunikaciji.

Projekt je okupio brojne umjetnike iz Hrvatske i regije koji svojim različitim stilovima, porijeklom i kulturnim usmjerenjem dodatno pridonose raznolikosti umjetničkog izričaja.

Kroz igru riječima i slobodnom interpretacijom stranih riječi, kreirana je serija radova, koje ovom prilikom premijerno imate priliku vidjeti u formi izložbe. Različite umjetničke perspektive, ali i pozadine iz kojih sudionici dolaze, dodatno naglašavaju vrijednosti suradnje, tolerancije i multikulturalnosti koje ovim samoiniciranim projektom promiče konceptualna umjetnica Klara Šimunović, autorica koncepta.

‘Bratoljub’ ima i međunarodnu komponentu te će nakon zagrebačke premijere biti predstavljen i izložbom u Beogradu, u Uličnoj galeriji, 8. studenog. Finalni cilj projekta je revival nove edicije A3 Format magazina, čiji će pokretač, nezavisni novosadski dizajner i fotograf Filip Bojović biti zadužen za art direction projekta.

G. M.


Tagged: , , , , , , , , ,