Brazilski Voljeni na otvaranju 16. Zagreb Film Festivala

U nedjelju, 11. studenog svečano se otvara 16. Zagreb Film Festival. Slatkih šesnaest festival će proslaviti uz toplu filmsku priču o ljubavi ‘Voljeni’, koja gledatelje vodi u jedno kaotično obiteljsko gnijezdo iz predgrađa Rio de Janeira. Uz brojna poznata lica iz svijeta filma na svečanost otvaranja stiže i brazilski redatelj i koscenarist Gustavo Pizzi.U osam festivalskih dana očekuje nas 100 filmova u 12 programa, filmski razgovori, predavanja i radionice. Više od 100 filmskih gostiju stići će u Zagreb sa svih strana svijeta. Upoznat ćemo jednu od najznačajnijih europskih producentica Marianne Slot (Halla ide u rat), redatelja Ognjena Glavonića i ekipu njegova filma ‘Teret’ predvođenu glumcem Leonom Lučevim, talijansku redateljicu Costanzu Quatriglio (Kao da je moj sin) i glavnu glumicu Tihanu Lazović, Bobu Jelčića (Sam samcat) i glavne glumce Rakana Rushaidata i Mikija Manojlovića, Saru Hribar i Marka Šantića (Lada Kamenski), peruanskog redatelja Alvara Delgada Aparicia L. (Retablo), bh. redateljicu Aidu Begić (Ne ostavljaj me) i producenta Phillipea Avrila (Manta Ray).

U ponedjeljak na ZFF-u gledamo velika glumačka imena: Carey Mulligan i Jake Gyllenhaal briljiraju u drami ‘Divljina’, debitantskom ostvarenju Paula Danoa, Tihana Lazović sjajna je u talijanskom filmu ‘Kao da je moj sin’, a u filmu ‘Tel Aviv gori’ gledamo Kaisa Nashifa, koji je za ulogu simpatičnog stažista TV sapunice nagrađen u Veneciji. Utorak je dan očinske ljubavi – drame ‘Ne ostavi traga’ (Debra Granik, Ponovno s nama) i ‘Sam samcat’ (Bobo Jelčić, glavni program) nose tate i njihova ljubav.

Berlusconijevska srijeda na ZFF-u donosi čak dvije priče o bivšem talijanskom premijeru – ‘Loro’ Paola Sorrentina (Velikih 5) i ‘Kajman’ Nannija Morettija (Tajkuni: Jučer, danas, sutra). Četvrtkom se ZFF bavi važnim temama – na rasporedu je hrvatska premijera filma ‘Teret’ o zataškavanju ratnih zločina u Srbiji za vrijeme Miloševićeva režima i novi film Laszla Nemesa ‘Prije mraka’, kojim autor sjajnog prvijenca ‘Saulov sin’ upozorava na prijetnje totalitarizma nad Europom. Vizualno raskošni petak na meni ZFF-a donosi dva filma koja se moraju gledati na velikom platnu – tajlandski ‘Manta Ray’ i peruanski ‘Retablo’, a u subotu se festival zatvara filmom ‘Sidro i nada’ u društvu dive Geraldine Chaplin. ZFF traje i dan nakon zatvaranja, pa je tako nedjelja rezervirana za prvi odlazak u kino za najmlađe i reprize naslove iz glavnog i popratnih programa.

Osim u Zagrebu, u filmovima s ovogodišnjeg programa uživat će i publika diljem Hrvatske: u Velikoj Gorici, Samoboru, Puli, Splitu, Hvaru, Dubrovniku, Varaždinu, Ivancu, Koprivnici, Bjelovaru, Daruvaru, Slatini, Đakovu, Omišu i Supetru. Od 15. do 18. studenog u tim će gradovima biti prikazan dio filmova iz Glavnog programa te iz dječjeg programa Bibijada, kao i selekcije domaćeg kratkometražnog filma Kockice.

ZFF


Tagged: , , , , , , , , , , ,