Brodski Stupnik: Zalazak sunca u vinogradu

Drugi ‘Zalazak u vinogradu’ održan je u Brodskom Stupniku, u organizaciji Turističke zajednice Meridiana Slavonica, TZ Brodsko-posavske županije i Zlatnih riječi iz Zagreba.Manifestacija se odvijala u zelenilu vinograda vinarije Galić, domaćina ovoga događaja, a nazočilo je sedamdesetak ljudi koji su uživali u vinima, pogledu na vinograde i glazbi dua Hojsak & Novosel.

‘Zalazak u vinogradu’ projekt je promocije određenoga vinogorja s nekoliko vinara, a obuhvaća tri važna segmenta za uživanje – vina, glazbu i lijepo okružje koje poziva na fotografiranje, a s kojim je i osmišljen nagradni foto natječaj odabira najljepše fotografije zalaska sunca toga predvečerja. Zalazak ‘Meridiane Slavonice’ predstavio se s vinarijama Galić, Vučković, Jurković, Jakob i Grozdanović, koje su sudjelovale na vinskoj radionici Marije Vukelić izlagačkim mjestima. Posjetitelji su mogli kušati vina od sorti koji se ovdje najčešće uzgajaju – chardonnay, graševina, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot – u bijelim, crnim i ružičastim varijantama te mirnim i pjenušavim izdanjima.

Foto: Dino Klem

Atrakcija u vinogradu bio je koncert Tihomira Hojsaka i Filipa Novosela, koji kontrabasom i tamburom na jedinstven način promiču hrvatsku glazbu, tradiciju i kulturu. Obojica su školovani glazbenici, skladatelji i umjetnici. Ovi istinski majstori svoje su instrumente odlučili staviti u službu glazbe kao radosti, takve da žanrovi ne predstavljaju granice već domove, a svaki novi dom, svaki novi posjet otvara put sljedećem u gotovo nepreglednom nizu.

Foto: Hela Komorski

Iako je bila najavljena kiša, oblaci su se razišli i razdragani su posjetitelji ipak uspjeli dočekati željeni zalazak za foto nagradni natječaj. Zadatak im je bio svojim mobitelima ‘uloviti’ najbolji kadar zalaska sunca u vinogradu, kojim se najljepše opisuje atmosfera (vinogradi, glazbenici, čaša vina, osmijesi uz zalazak sunca i sl.). Fotografije su sudionici trebali objaviti na svojim facebook profilima s oznakom #sunsetinMeridianaSlavonica ili #zalazakMeridianaSlavonica. Potom je stručna komisija fotografa (Julio Frangen, Marin Kovačević) i organizatora (Marija Vukelić, Mateja Pejanović) odabrala najljepšu fotografiju koja će biti tijekom sljedećih mjesec dana biti naslovnica facebook stranice Meridiana Slavonica. Dvije fotografije podijelile su prvo mjesto: jedna u kategoriji odraslih (Dino Klem), a druga u kategoriji djece (djevojčica Hela Komorski, 7 godina).

Za posjetitelje ovog vinskoga događanja, restoran Stupnički dvori pripremio je promotivnu večeru ‘Okusi Graničarskog Posavlja’ s Galić vinima. Nakon boravka u prirodi, nazočni su nastavili uživati u restoranu s domaćom hranom i u ugodnom društvu, do dugo u noć. Mnogi su proveli večer i u vinskim razgovorima, razmišljajući kako još nekim događajima dignuti vinsku scenu ovog kraja – nešto su i smislili, a o tome će biti riječi uskoro.

Z. R. / Foto: Julio FrangenTagged: , , , , , , , , , ,