Broj kalorija uz jela na meniju? Ni slučajno!

Treba li uz naziv svakog jela na restoranskom meniju biti i broj kalorija? Njemačko udruženje hotela i restorana (Dehoga) protiv je uvođenja modela kakav postoji u Velikoj Britaniji, čija vlada tako želi podržati borbu protiv pretilosti.‘Dehoga je izričito protiv obaveznog označavanja kalorija na jelovnicima u restoranima’, rekla je za agenciju dpa generalna direktorica udruženja Ingrid Hartges.

‘Navođenje kalorija za svako jelo na meniju nije praktično, niti za to ima značajnijeg zanimanja,’ objasnila je Hartges. Osim toga, puko naznačivanje energetske vrijednosti nije dobro za borbu protiv pretilosti – puko brojanje kalorija nije zamjena za uravnoteženu, zdravu prehranu i kretanje. ‘Zamislite birokratski napor za objekte koji imaju ponude koje se mijenjaju svakodnevno, koji onda moraju izračunati broj kalorija za pojedinačne sastojke za svako jelo.’

‘Naša se poduzeća već moraju pridržavati brojnih propisa za jelovnike, kao što je obavezno obilježavanje alergena ili deklaracija aditiva. Jelovnik mora biti čitljiv,’ naglasila je Hartges.

U Britaniji je u travnju stupio na snagu propis da ugostiteljski lanci, restorani i kafići s najmanje 250 zaposlenih moraju u svojim jelovnicima naznačiti kalorijsku vrijednost svakog jela. Neki restorani su prosvjedovali zbog troškova i dodatnih obaveza. Kritičari strahuju da obilježavanje kalorija u restoranima može imati nuspojave, npr. za ljude s poremećajima u prehrani.

‘Njemačko ministarstvo prehrane i poljoprivrede još nije do kraja analiziralo koncept. Trenutno ispituje je li obavezna deklaracija kalorija moguća i razumna’, rekla je portparol ministarstva za dpa. ‘Još treba procijeniti mogu li uopće ugostiteljska poduzeća standardizirati svoje namirnice, tako da je navedeni broj kalorija u svakom pojedinačnom slučaju točan. Deklariranje ne smije potrošača dovesti u zabludu.’

dpa / Foto: Michael Kappeler


Tagged: , , , , , ,