Zdrava hrana: Jelovnik za oboljele od migrene

Pravilna prehrana presudan je faktor u sprječavanju učestalog pojavljivanja okidača migrenskih napadaja, no oboljelima od migrene ponekad je teško pronaći kombinaciju namirnica koje će im pomoći u kreiranju idealnog jelovnika prilagođenog zadovoljenju nutritivnih potreba.Tim povodom u zagrebačkoj kuhaoni predstavljen je poseban zimski jelovnik za oboljele od migrene kojeg su zajedno kreirale dr. sc. Marina Krpan, dopredsjednica udruge Migrena Hrvatska i kuharica Lana Klingor Mihić, koja i sama boluje od migrene. ‘Oboljeli od migrene imaju dokazan deficit na magneziju, vitaminu D, vitaminima B skupine i omega 3 masnim kiselinama. Kako bi nadoknadili deficit i pomogli organizmu da se bori protiv migrene, preporučljivo je konzumirati namirnice bogate tim nutrijentima. Masna i teška hrana, čokolada i alkohol, glavni su okidači migrene. U periodu migrenskog napadaja preporučuje se lagana hrana bogata nezasićenim masnim kiselinama, magnezijem i vitaminima B skupine’, istaknula je Marina Krpan.

Prije točno godinu dana uspješno je osnovana Udruga Migrena i lansirana kampanja #pricajmoomigreni koja iza sebe na društvenim mrežama ima veliku zajednicu koja se svakodnevno podržava i međusobno pomaže u borbi protiv migrene. Pulsirajuće glavobolje nisu zaobišle niti mastercheficu Lanu Klingor Mihić koja napadaje ‘njeguje’ pravilnim izborom namirnica.

Lana Klingor Mihić, Marina Krpan i Andreja Šantek

‘Danas smo pokazali kako jednostavno pripremljene namirnice, u obliku jelovnika za oboljele od migrene mogu pomoći u ublažavanju boli koje izaziva migrena. Ova jela su sastavni dio moje svakodnevne prehrane, te svakako preporučam oboljelima da isprobaju recepte’, rekla je Lana Klingor Mihić.

Od migrene u Hrvatskoj trenutno pati oko 400.000 ljudi, koji u ovo predblagdansko doba mogu imati različite okidače za početak migrene – stres, (pre)toplo vrijeme za ovo doba godine, prekomjerno konzumiranje hrane i alkohola. ‘Kako bismo podigli svijest o migreni, početkom godine pokrenuli smo web stranicu na kojoj svi zainteresirani mogu dobiti podrobnije informacije o ovoj bolesti. Želja nam je da se promijeni mišljenje da migrena nije samo bol već ozbiljna bolest za one koji pate od nje’, istaknula je Andreja Šantek iz tvrtke Novartis.

A. S. / Foto: Domagoj Karačić


Tagged: , , , , , , , ,