Brundibar: Dirljiva dječja opera u izvedbi Zvjezdica

Pjevajmo sad svi, od sveg smo jači mi – ovim su stihom davne 1942. djeca zaključila praizvedbu ‘Brundibara’, dječje opere koju je 1938. za židovsko sirotište u Pragu skladao češki Židov Hans Kras na libreto Adolfa Hoffmeistera.Dirljivo, neponovljivo, sjajno – tim su riječima prije dvije godine operu opisali svi koji su pogledali hrvatsku praizvedbu u organizaciji Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust, u režiji Krešimira Dolenčića i pod ravnanjem talijanskog maestra Michelangela GaleatiJa. Okosnica cijele predstave je Dječji operni zbor Zvjezdice maestra Zdravka Šljivca te vrsni dječji solisti koje je uvježbala Dijana Rogulja Deltin. Brundibara tumači bariton Božidar Peričić, a redatelja u predstavi Zoran Pribičević. Opera se izvodi na hrvatskom jeziku, a scenografiju su izradili studenti Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Besplatnu projekciju dječje opere ‘Brundibar’ na zagrebačkoj Ljetnoj pozornici Tuškanac možete pogledati 19. lipnja (20.30 sati). U uvodnom razgovoru sudjelovat će redatelj Krešimir Dolenčić, voditelj Djevojačkog zbora Zvjezdice Zdravko Šljivac te članice Josephine Ida Zec i Karla Bura, kao i glumci Božidar Peričić i Zoran Pribičević i Nataša Popović, ravnateljica Centra za promicanje tolerancije. Voditeljica programa je Iva Šulentić, a projekcija snimke počinje u 21.30 sati.

‘Brundibar’ su u originalu izvodila djeca iz koncentracijskog logora Terezina, u okupiranoj Čehoslovačkoj. Ime dolazi iz češkog kolokvijalizma za bumbara. U logoru je opera prikazana 55 puta, a gotovo svi sudionici deportirani su u Auschwitz. Većina je život završila u plinskim komorama.

‘Ova bajkovita opera progovara protiv svakog oblika tiranije i genocida kroz priču o djeci koja su iskusila nezamislive zločine. Predstavlja i moć glazbe i umjetnosti koja se uzdiže nad stravičnim životnim situacijama. Poruka je bezvremenska i civilizacijski iznimno važna. Posebno nam znači i kao sjećanje na našeg Branka Lustiga koji je dijelio sudbinu ove djece’, zaključila je Nataša Popović, ravnateljica Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust.

L. P.


Tagged: , , , , , , , , , , , ,