Cerkno: Slovensko skijalište koje obožavaju i Hrvati

Počela je skijaška sezona u Cerknom! Evo zašto ovu slovensku destinaciju posebno vole Hrvati!

U usporedbi sa skijalištima u Francuskoj, Italiji ili Austriji, Ski centar Cerkno u Sloveniji manje je, ali ima sve što imaju i veliki: staze primjerene za obiteljsko skijanje, moderne žičare, hotele s termama u kojima mogu uživati i mali i veliki te veliki izbor apartmana.  Upravo zato ne čudi, da je već punih osam godina ovo skijalište na samom vrhu popularnih skijaških destinacija s titulom najskijališta Slovenije po izboru posjetitelja.

Ski centar Cerkno, na kojem je počela skijaška sezona, od Ljubljane je udaljen 80 minuta vožnje, a od Zagreba nešto više od dva i pol sata. Posebnim ga čini to što se Cerkno nalazi na idrijskom rasjedu iz kojeg izvire termalna voda. Svi sadržaji su u potpunosti prilagođeni obiteljima koje vole snježne radosti, a u odnosu na mnoga druga veća skijališta kod njih je odličan balans visoke kvalitete i povoljne cijene.

Ski centar Cerkno popularan je zbog svog povlaštenog položaja s pogledom na Julijske Alpe i najviši slovenski vrh Triglav. Tijekom skijaške sezone Ski Centar Cerkno nudi 18 km pažljivo uređenih staza različite težine i dužine, koje se međusobno isprepliću. U skijaškoj sezoni staze su prekrivene prirodnim i umjetnim snijegom, a brojne skijaše oduševljava to što je cijelo skijalište opremljeno suvremenom skijaškom opremom. Svima su na raspolaganju natkriveni šesterosjedi i četverosjedi koji omogućavaju brzo penjanje skijaša na vrh planine. Upravo zbog toga se na skijalištu Cerkno rijetko kada čeka u redu. Za one koji tek počinju skijati, na ovom mjestu se može krenuti u  školu skijanja, završiti škola bordanja i skijaškog trčanja za djecu i odrasle. Nemate skijašku opremu? Ne brinite – unnajmite je!

Kako bi se svi – i veliki i mali odlično osjećali na ovom mjestu skijalište Cerkno nudi mogućnost smještaja u hotelu ili u apartmanima.

Kad je o hotelu riječ, hotel Cerkno nosi s pravom epitet kultnog hotela. Gosti mu se rado vraćaju svake godine jer impresionira obiteljskom atmosferom, prostranim i cjenovno pristupačnim sobama koje vole roditelji s više djece, ali i umirovljenici. Ima i izvrsnu ugostiteljsku ponudu, a sagrađe je uz termalni izvor. Cerkno se nalazi na idrijskom rasjedu iz kojeg izvire termalna voda, koja se nalazi u jedinim slovenskim termama (često nazvanim i lječilištem) u hotelu Cerkno. U hotelu se nalazi bazen (s temperaturom vode od 30°C), nekoliko vrsta sauna, odlična wellness ponuda, fitnes i dvorane za sportske aktivnosti. Hotel radi cijele godine, pa je vrlo često destinacija za kondicijske pripreme sportaša.  U hotelu Cerkno je vrlo popularna i terapija u slanoj soli koja čisti i dezinficira dišni sustav i kožu, a preporučuje se i djeci.

Za one koji vole boraviti u apartmanima, na samom vrhu Ski centra Cerkno, na nadmorskoj visini od 1.291 m nalazi se još jedno kultno mjesto, posebno drago hrvatskim gostima. Gostiona i apartmani Alpska perla sastoje se od šest prostranih soba (može u isto vrijeme boraviti do 11 osoba) među kojima su posebno dizajnirane dječje sobe. S bilo kojeg prozora ovog kompleksa puca pogled koji oduzima dah. Svi su apartmani uređeni u stilu alpskog šika, a odlične su oaze odmora tijekom cijele godine. Zimi za skijaše i one koji vole provesti godišnji odmor na snijegu, a u ostalom dijelu godine za sve planinare i one koji zaklon od jakog sunca traže u prirodi.

Područje Cerkno fascinira raznolikim i jedinstvenim krajolikom te bogatim kulturnim nasljeđem, pružajući gostoprimstvo cijele godine. Na ovom mjestu potražite Arheološki park ‘Divje babe’ (jedno od najvažnijih nalazišta starijeg kamenog doba, gdje je pronađen najstariji jedan od najstarijih glazbenih instrumenata u svijetu), bolnicu Franja koja nosi oznaku građevine UNESCO-ve kulturne baštine, na ovom mjestu se nalazi i drugi najveći rudnik žive u svijetu. Ljubitelji adrenalina mogu istražiti kućicu u krošnji šume, proći kroz pustolovno-adrenalinski park s čak 40 zabavnih prepreka u tri razine visine i težine, koju mogu svladati i djeca. Kad se zaželite prirode, tu su slikovita brda i vrhovi, kanjoni, brojne manifestacije, festivali i tijekom veljače karneval Laufarija s tradicionalnim pokladnim maskama. U toplijem dijelu godine na Cerknom možete uživati i na ziplineu, popeti se na umjetni zid za penjanje koji je ujedno i poligon za početnike i iskusne penjače, sjesti na bicikl i krenuti put makadamskih staza na kojima ćete morati zastati kako biste uživali u pogledu.

Mnoge aktivnosti na otvorenom zahtijevaju ukusnu hranu, a kad ste u Cerknom u Alpskoj Perli pojedite domaće! Domaćini će vam poslužiti idrijske žlikrofe, kranjsku kobasicu, štrukle, a u naj hladnijem dijelu godine krvotok će pokrenuti domaća rakija.

A. P. / Foto: Promo


Tagged: , , , , ,