Čitanje NJE gostuje u Virovitici

Osmo ‘Čitanje NJE’ u sklopu projekta ‘6 glumica traži autora’ udruge K-zona koje će biti izvedeno u subotu, 15. listopada od 20 sati, na sceni Kazališta Virovitica.

Mira Perić

Mira Perić

Osmo ‘Čitanje NJE’ predstavit će izvedbeni tekst ‘Terapija’ glumice Mire Perić, prvakinje drame HNK u Osijeku i redovne profesorice na osječkom Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti.

Čitanje će izvesti glumica Petra Kurtela, Ana-Marija Bokor Vrdoljak, glumica zagrebačkog kazališta Žar ptica i glumica Marijana Prokl, Virovitičanka koja je nedavno diplomirala na ADU u Zagrebu.

Režiju ‘Čitanja NJE’ ovoga puta preuzela je Dora Golub, mlada, uspješna kazališna autorica, također Virovitičanka.

U ‘Terapiji (drami s osmijehom)’ Mira Perić donosi intimne priče devet žena, po svemu različitih, koje u monološkoj formi progovaraju o svojim sudbinama, strahovima, pitanjima i problemima s kojima se svaka od nas može poistovjetiti ili s kojima može suosjećati.

Isto tako, nakon ‘Čitanja’ moći ćete poslušati izlaganje ‘Šutnja nije zlato’, Dese Kolesarić, predsjednice Povjerenstva za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije koje će se temeljiti na dugogodišnjem aktivističkom djelovanju u području ženskih pitanja, kao i na iskustvu rada u udruzi S.O.S. Virovitica.

‘Čitanje NJE’ su javna scenska čitanja suvremenih hrvatskih drama s jakim i glavnim ženskim licima. ‘Čitanje NJE’ glavni je projekt inicijative ‘6 glumica traži autora’ koju su 2020., s ciljem senzibiliziranja društva o problemu podreprezentacije žena u medijima, pokrenule i na pozornice postavile glumice Tara Rosandić, Erna Rudnički, Marija Kolb i suradnice. Inicijativa okuplja javna, gradska i nezavisna kazališta, umjetničke organizacije, udruge i samostalne umjetnike te brojne partnere. Do sada je uspješno realizirano sedam ‘Čitanja NJE’ u Zagrebu (3), Rijeci, Karlovcu, Varaždinu i Bjelovaru.

Ulaz na program ‘2u1’, čitanja i predavanja je slobodan. Čitavo događanje moći će se pratiti i putem streaminga na stranici Urania.hr i na FB 6GTA, a snimka izvedbe biti će naknadno dostupna i na službenoj stranici projekta www.6glumicatraziautora.com

P.R. / Foto: 6GTA promo


Čitanje NJE: Sigurna kuća


Tagged: , , , , , , , , , ,