Projekt 6 glumica: Čitanje NJE u Bjelovaru

‘Čitanje NJE’ će u srijedu, 22. rujna (20 sati) predstaviti dramu ‘Sigurna kuća’, u režiji Darija Harjačeka, na sceni Bjelovarskog kazališta. Tekst će čitati glumice Ivana Boban, Erna Rudnički, Lana Vatsel i Tana Mažuranić te glumac Domagoj Janković.‘Čitanje NJE: Sigurna kuća’ održat će se uz podršku i pokroviteljstvo Socijalne zadruge Pružimo ruke te u suradnji s Udrugom Iris Bjelovar, povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, s partnerskom potporom Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu.

‘Sigurna kuća’ kompilacija je kratkih drama ‘Ljubavne pjesme za dobre djevojčice’ dramatičarke Rone Žulj, ‘Tri kuće Svjetlane P.’ dramatičarke Beatrice Kurbel i ‘Ti si moja’ studentice dramaturgije iz Bjelovara Ane Perković, nastalih nakon razgovora autorica sa štićenicama Sigurne kuće za žene u Bjelovaru i inspiriranih njihovim pričama. Ovo su prve namjenske drame kreirane unutar projekta ‘6 glumica traži autora’ realizirane financijskom podrškom Socijalne zadruge Pružimo ruke i Erste banke.

Nakon scenskog programa ‘Čitanja NJE’ slijedi predavanje ‘Zašto ne ode(š)?’ Lorene Zec i Bjelovarčanke Ive Čatipović iz udruge SOS Rijeka – centra za nenasilje i ljudska prava. Večer će se nastaviti razgovorom s publikom.

U sklopu ‘Čitanja NJE’ bit će izložen nagrađivani rad ‘Sram te i stid bilo’ – crveni tepih s ispisanim zlostavljačkim SMS porukama, umjetnice Nives Žarković. Potreba za stvaranjem ovog dojmljivog rada, proizašla je iz intimnog iskustva umjetnice.

HNK u Zagrebu u studenom će ugostiti bjelovarsko ‘Čitanje NJE: Sigurna kuća’, i time predstaviti projekt ‘6 glumica traži autora’ unutar koncepta svog ovosezonskog repertoara, koji stavlja naglasak na žensko dramsko stvaralaštvo. U sklopu suradnje, dramska umjetnica Ivana Boban, članica HNK, svojim doprinosom će uveličati program ‘Čitanja NJE’, kako u Bjelovaru tako i u Zagrebu.

‘Čitanje NJE’ – serijal javnih scenskih čitanja suvremenih hrvatskih drama koje u fokusu imaju prvenstveno ženska lica – glavni je projekt inicijative ‘6 glumica traži autora’ koju su 2020., s ciljem senzibiliziranja društva o problemu podreprezentacije žena u medijima, pokrenule i ‘na pozornice postavile’ glumice Tara Rosandić, Erna Rudnički i Marija Kolb. Ova nova, ali u struci prepoznata inicijativa okuplja javna, gradska i nezavisna kazališta, umjetničke organizacije, udruge i samostalne umjetnike te brojne partnere i suradnike poput Drame.hr, Urania, Vox Feminae, Kino klub Zagreb itd., dok je glavni nositelj Kotar teatar. Dosad je uspješno realizirano pet ‘Čitanja NJE’ u Zagrebu (2), Rijeci, Karlovcu i Varaždinu.

Ulaz na program ‘2u1’, čitanja i predavanja, je slobodan i održat će se u skladu sa svim epidemiološkim mjerama i odredbama Stožera. Čitavo događanje moći će se pratiti i putem streaminga na stranici Urania.hr, a snimka izvedbe bit će naknadno dostupna i na službenoj stranici projekta www.6glumicatraziautora.com

I. C. / Foto: Barbara Radelja


Tagged: , , , , , , , , , ,