Coco i velika tajna: Disneyev hit za sve uzraste

Iz Disney-Pixar radionice ovu jesen na kino platna diljem svijeta stiže neuobičajeni animirani hit: fantastika, glazba, promicanje temeljnih vrijednosti obitelji, onostrani svijet mrtvih, uz sasvim posebnu dozu čarolije elementi su koji tvore jedinstvenu, poučnu i beskrajno zabavnu avanturu za sve uzraste.‘Coco i velika tajna’, film Leeja Unkricha, autora animiranih hitova ‘Priča o igračkama’ i ‘Potraga za Nemom’, u prvih deset dana prikazivanja u Meksiku oborio je sve rekorde gledanosti i prometnuo se u najveći tamošnji dosadašnji animirani hit s utrškom od 27 milijuna dolara. Na netom održanim filmskim nagradama Hollywood Film Awards, ‘Coco i velika tajna’ osvojio je nagradu za najbolji animirani film. Film se u SAD-u počinje prikazivati 22. studenoga, a samo dan kasnije, u distribuciji 2i Filma, stiže u kina diljem Hrvatske.

Ova magična avanturistička komedija smještena je u Meksiko, gdje otkriva nevjerojatnu i fantastičnu Zemlju mrtvih, slaveći obitelji i tradiciju koja nadilazi vrijeme, kao i način na koji nas ona oblikuje, povezuje i usmjerava da slijedimo svoje snove.

U proces sinkronizacije filma uključio se tim domaćih glumaca i glumica koji su svojim glasovima kreirali hrvatsku inačicu ovog animiranog hita. U glavnoj ulozi, tj. interpretaciji glavnog junaka Miguela sudjelovao je Dino Miklaužić, pobjednik druge sezone glazbenog showa ‘Zvjezdice’, kostura Hectora glasom je utjelovio Fabijan Pavao Medvešek, a Ernesta De la Cruza – Ranko Zidarić. Nastupaju još i Ksenija Prohaska, Slavica Knežević, Barbara Nola, Barbara Cvitković, Zoran Pribičević, Duško Valentić, Mila Elegović…

Glavni junak filma je 12-godišnji Miguel, nadareni i samouki glazbenik čiji je najveći san slijediti put svojega idola, Ernesta de la Cruza, najpoznatijeg muzičara u povijesti Meksika. No, zbog tajnovitog tragičnog događaja koji ih je obilježio, Miguelova obitelj već generacijama svojim članovima zabranjuje glazbu. Tako se Miguel nađe rastrgan između želje i strašću za glazbom i ljubavi prema svojoj obitelji. Slijedom neočekivanih događaja, Miguel se odjednom zatekne u Zemlji mrtvih – ovaj neočekivano živopisni, čudesan i upečatljiv paralelni svijet uključuje i niz Miguelovih predaka. Miguel usput upoznaje šarmantnog prevaranta, kostura Hectora s kojim kreće na veličanstveno putovanje razotkrivanja prave priče o povijesti Miguelove obitelji.

Režiju filma potpisuje oskarovac Lee Unkrich, prema scenariju Adriana Moline. Glavnim likovima glasove su posudili Benjamin Bratt, Gael García Bernal, Renee Victor i Anthony Gonzalez, a domaća će inačica filma uključiti sinkronizaciju na hrvatski. Uz film ‘Coco i velika tajna’ bit će prikazan kratki animirani film ‘Snježno kraljevstvo: Olafova pustolovina’.

Hrvatska premijera održana je u zagrebačkom CineStaru u Avenue Mallu, a nazočili su joj glumci koji su sudjelovali u procesu sinkronizacije filma.

I. S.


Tagged: , , , , , , , ,