Leteći medvjedići u Potepuhu

Gosti tribine Marijana Grakalića ‘Utorkom u Potepuhu’, koja se odvija neprekidno tijekom varljivog zagrebačkog ljeta, bili su doajen Zagrebačke škole crtanoga filma Milan Blažeković, glavni crtač mnogih crtića od kojih je najpoznatiji ‘Čudesna šuma’ (1986.). Drugi gost bio je književnik Pero Kvesić, koji je autorski osmislio animirani serijal ‘Leteći medvjedići’, a treći Stiv Cinik, karikaturist i autor proslavljenoga animiranog serijala ‘Laku noć Hrvatska’.Pero Kvesić, Milan Blažeković, Stiv Cinik i Marijan Grakalić (foto Tomislav Čuveljak)Govorili su o povijesti i sadašnjosti crtanog filma i animacije u Zagrebu, ali i o nekim starim dobrim vremenima, koja baš za svakog od sudionika tribine i nisu bila tako sjajna. Blažeković je otkrio kako ga je na dugometražni crtić ‘Čudesna šuma’ potaknuo sin, koji mu je rekao kako bi bilo dobro da i tata napravi neki duži film, poput onih Walta Disneya. Otac je poslušao sina, imao sreću s američkim partnerima koji su financirali projekt, tako da je ‘Čudesna šuma’ u doba Jugoslavije bila drugi najgledaniji film (oko 1,5 milijuna gledatelja), odmah nakon ‘Bitke na Neretvi’ Veljka Bulajića.

Leteći medvjedićiKvesić se, pak, pohvalio svojedobnom suradnjom s oskarovcem Dušanom Vukotićem te pričao o idejnom začeću ‘Letećih medvjedića’ od kojih se, unatoč dobrom plasmanu u inozemstvu, slabo financijski okoristio, jer su investitori iz Kanade pobrali vrhnje.

Stiv Cinik je, zahvaljujući svome animiranom serijalu ‘Laku noć Hrvatska’ postao i tema magistarskog rada jednog Osječanina, što mu je nakon prvotnog čuđenja, bilo veliko priznanje. Slavu, a i novac vezan u taj projekt kasnije su prigrabili drugi, ali Stiv ide dalje te animacije i karikature objavljuje na svom portalu Eurocinik.

Svi su se na kraju složili s mišlju Milana Blažekovića da je rad na animiranim filmovima – posao za luđake – kojeg oni ipak neizmjerno vole.

Mustafa Topčagić / Foto: Tomislav Čuveljak

Pogledajte foto galeriju!


Pročitajte još: Stiv Cinik pokreće satirični portal , Pero Kvesić: Pisci, otvorite blogove!

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,