Čokolada i pivo za ljetni desert

Raznolikost okusa, mirisa i aroma dozvoljava spajanje piva s različitim vrstama hrane, a taj trend kombiniranja različitih vrsta piva s hranom postao je s vremenom iznimno popularan.Čokolada i pivo mogu se spojiti u jednu moćnu kombinaciju, rezultat koje će biti savršeni desert za ljetne dane. Linija craft piva 5th Element iz Pivovare Daruvar osvježavaju i svojim bogatim aromama pružaju pravi pivski užitak. Ova piva su stvorena za sljubljivanje s raznim vrstama hrane, od roštilja do deserata, te tako mogu oplemeniti svaki obrok, a zahvaljujući zanimljivim kombinacijama različitih začina, pojačat će doživljaj prilikom blagovanja.

Brownie sa Stout pivom by 5th Element

Naglašena aroma kave i crne čokolade u pivu proizlazi iz visokog udjela prženih sladova, a izrazito crna boja s čokoladno smeđom pjenom opravdava značenje imena ‘stou’t – snažan ili jak. I doista jest, i pivo i kolač u kombinaciji zbog koje zastaje dah i postanete omamljeni punom, kremastom i profinjenom teksturom.
U suradnji s Marinom Obradović, gastro blogericom koja se krije pod imenom ‘Priče jedne kuhače’ otkrivamo recept za brownie kolač s 5th Element Stout pivom:
Sastojci:
200 ml tamnog piva Stout by 5th Element
25 dkg maslaca
20 dkg tamne čokolade (min 70% kakaa)
8 dkg nezaslađenog kakaa
6,5 dkg brašna
1 žličica praška za pecivo
36 dkg šećera
4 jaja
1 žličica ekstrakta vanilije
10 dkg oraha ili badema (usitnjenih)

Priprema:
Uključite pećnicu na 180° C, bit će dovoljno zagrijana kada dovršite smjesu za kolač. Lim za pečenje (30×20) obložite papirom za pečenje. U veliku zdjelu stavite ključati vodu na najjaču vatru, a u drugu zdjelu stavite čokoladu i maslac. Zdjelu s čokoladom i maslacem stavite na zdjelu s vodom i kada voda proključa, smanjite vatru na pola i miješajući otopite sastojke da dobijete kompaktnu, svilenkastu smjesu. Dok je otopljena smjesa na vatri, dodajte pivo, promiješajte i nakon dvije minute maknite s vatre. Dodajte vaniliju i usitnjene orahe ili bademe (ne mljevene, već usitnjene).
U drugoj zdjeli pomiješajte kakao, brašno, šećer i prašak za pecivo te tu smjesu dodajte otopljenoj čokoladi i maslacu. Miksajte dok se svi sastojci ne sjedine. Cijela jaja izlupajte ručno (kao za kajganu), pa malo po malo dodajte smjesi s čokoladom, miksajući dok se svi sastojci ne izmiješaju.
Izlijte smjesu u lim za pečenje, poravnajte površinu i pecite 20 minuta. Pečeni kolač ostavite da se ohladi u limu za pečenje, a zatim ga izokrenite na ravnu podlogu, na drugi lim ili dasku.

Savjet:
Brownies su najukusniji kada su ljepljivi i mekani u sredini. Stoga kada vidite da su vam površina i rubovi pečeni, ubodite čačkalicu u sredinu kolača, ne smije biti čista kada je izvadite. Tada je kolač gotov.
Ne zaboravite, ljeto dozvoljava da se poigramo. Brownie može biti okruglog oblika, ukrašen šlagom i sezonskim voćem. Za potpuni doživljaj svaki zalogaj ovog kolača treba zaliti gutljajem 5th Element Stouta.

Kako kombinirati i ostala 5th Element piva s hranom?Aba je blagog, sladnog okusa nadopunjenog srednje jakom gorčinom te intenzivnom hmeljnom aromom citrusa i poljskog cvijeća, pa izvrsno pristaje uz sve tjestenine. Lela je prepoznatljivog slatkog, karamelnog okusa nadopunjenog blagom gorčinom hmelja, te se izvrsno sljubljuje uz meso i povrće s roštilja, kao i uz sireve s plemenitom plijesni. IIPA je istinski moćno pivo hmeljnog okusa balansiranog slatkoćom karamele, te idealno pristaje uz fine zalogaje. Gerweiss predstavlja pivo punog tijela, sladnih, gotovo krušnih aroma s prepoznatljivom notom banane koja potječe od kvasca, smanjenog alkoholnog karaktera, jako karbonizirano i osvježavajuće. Pristaje uz ribu, plodove mora, lagane deserte i tvrde sireve. Voodoo je pivo koje grije, omamljuje i ostavlja dojam zahvaljujući naglašenoj aromi kave i crne čokolade koja proizlazi iz visokog udjela prženih sladova te dugotrajnog odležavanja na drvenim strugotinama francuskog hrasta. Bonner je, pak, svijetlo, dugo odležano pivo s češkim štihom – Bohemiam Pilsnera, najomiljenijeg pivskog stila.

A. M.


Tagged: , , , , , , , , , , ,