Croatia Records: Hrvatski skladatelji – Josipović, Bjelinski, Pejačević

Novi album ‘Hrvatski skladatelji – Josipović, Bjelinski, Pejačević’ predstavljen je pred brojnim uzvanicima u Croatia Records Studiju.

O izdanju i njegovoj realizaciji govorili su profesor Ivo Josipović, sopranistica Marija Vidović, ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Boch i direktor Croatia Records, Želimir Babogredac.

‘Croatia Records u svojoj slavljeničkoj godini veliku je pažnju posvetila upravo klasičnoj glazbi, a suradnja s brendom kakav je Zagrebačka filharmonija zadnjih godinu i pol dana dovela je do sjajnih projekata i britanske turneje na kojoj su predstavljena dijela nekolicine hrvatskih skladatelja’, istaknuo je odmah na početku direktor Croatia Records Želimir Babogredac.

Dvije skladbe Ive Josipovića s kojima započinje ovaj album odabrao je svjetski poznati dirigent Jan Latham Koenig koji je ravnao Zagrebačkom filharmonijom i koji se pokazao kao dobar poznavatelj djela hrvatskih skladatelja.

‘Kao skladatelju itekako mi laska što su neke moje skladbe, pogotovo ‘Samba brevis’, skraćena verzija skladbe ‘Samba da camera’, jedne od najizvođenijih skladbi za gudače i što su zanimljive i stranim ansamblima, a ne samo domaćima”, dodao je Josipović te nastavio, ‘diskografska kuća Croatia Records ima tu društvenu odgovornost i ona zaista brine o hrvatskim skladateljima, solistima, pjevačima, a njihova bogata arhiva zaista je prava riznica sjajnih djela kojima se možemo i trebamo hvaliti.’

Sopranistica Marija Vidović otpjevala je na ovom albumu nekoliko skladbi Dore Pejačević, a upravo je s tim repertoarom i nastupila na britanskoj turneji u travnju ove godine. Isti program uskoro će predstaviti u pratnji Zagrebačke filharmonije i pod ravnanjem maestra Jana Lathama Koeniga publici i u Jerusalemu. Marija Vidović istaknula je kako pjevači vole repertoar Dore Pejačević jer u njima otkrivaju i romantičnu stranu velike skladateljice čiju ćemo stotu godišnjicu smrti obilježiti iduće godine.

‘Svi hrvatski skladatelji na ovom albumu imaju jednu notu filmske glazbe i to je nešto što je sigurno interesantno i široj publici, a ne samo onoj koja je ljubitelj ozbiljne glazbe. Veselim se što ćemo upravo ovaj repertoar predstaviti u Jerusalemu u kojem ću nastupiti prvi put’, dodala je sopranistica Marija Vidović.

Svoje zadovoljstvo novim projektom i novim albumom sa skladbama hrvatskih skladatelja nije krio ni Mirko Boch:

‘Suradnja s Croatiom Records traje godinu i pol dana, ali da sam znao da će biti ovakva sigurno bi suradnju započeli i ranije. Drago mi je da smo svjetski poznatog britanskog dirigenta Jana Lathma Koeniga zainteresirali za skladbe hrvatskih skladatelja. Pogotovo mu se svidio opus Dore Pejačević, ali i Bjelinskog i Josipovića i zaista je veliko zadovoljstvo što se i na ovakav način možemo predstaviti publici u svijetu.’

Album ‘Hrvatski skladatelji – Josipović, Bjelinski, Pejačević’ od prošlog tjedna je u prodaji, a skladbe možete poslušati na svim digitalnim platformama.

Foto: Samir Cerić Kovačević


Music Shop Croatia Records na novoj adresi


Tagged: , , , , , , , , ,