Crvenkapa: Senjska uskočka kapa

Projekt šivanja najveće uskočke kape Crvenkape koja je počela u kolovozu 2017. na senjskoj rivi, nastavila se prvim gostovanjem u Hercegovini, šivanjem na tvrđavi Hercega Stjepana Kosače, uz partnera i domaćina Udrugu Mladih Agape.U suradnji s vrtićima, od Ljubuškog, Čapljine, Posušja, Gruda, Drinovaca, Mostara i Širokog Brijega te zainteresiranim pojedincima, oblikovalo se oko 15 metara crvene tkanine za Senjsku kapu Crvenkapu. Lička etapa hrvatske turneje šivanja senjske uskočke kape počinje u Otočcu u srijedu, 25. travnja 2018., na Fortici.

Riječ je o projektu kreativne i kulturne industrije s nakanom predstavljanja, očuvanja te brendiranja vrijedne nacionalne kulturne baštine – senjske uskočke kape. Zamišljeno je da se taj dragulj baštine grada Senja i Hrvatske prezentira široj javnosti nizom radionica na javnom otvorenom prostoru u gradovima diljem Hrvatske, na kojima će se šivati dijelovi (pačvorci) za uskočku Crvenkapu toliko veliku da će u završnici projekta obujmiti, ili preciznije ‘okapiti’, senjsku tvrđavu Nehaj. Da bi se napravila takva gigantska uskočka kapa, bit će potrebno sakupiti ukupno oko 14 tisuća pačvoraka!

Cilj projekta je i promicanje suradnje kulturnih i umjetničkih, akademskih, obrazovnih i gospodarskih institucija, kao i pojedinaca umjetničkih i sličnih zanimanja, a u Otočcu i Brinju naišao je odmah na plodno tlo odazivom kreativnih snaga udruga Baštinica i Gačanka iz Otočca, Pavenke iz Brinja, dječjih vrtića i osnovnih škola iz Otočca i Brinja (DV Ciciban, DV Tratinčica, PŠ Hrvatsko Polje, PŠ Križpolje), Srednje škole Otočac, Đačkog doma Otočac, GPOU, HRO-a, Foto kluba Otočac i drugih. Izrađeni pačvorci bit će spojeni u performansu na zidinama otočke Fortice, utvrde koju su senjski uskoci podigli nakon njihova protjerivanja u Otočac i Brinje prije 400 godina, a koja je obnovljena zalaganjem Katedre Čakavskog sabora pokrajine Gacke (od 2007. do 2010.). Bit će to ujedno mali šivaći vremeplov, turistička promidžba, kreativno-umjetnički doživljaj, poduka iz povijesti, pa i svojevrsni mob flash.

Projekt Crvenkapice predstavlja odskočnu dasku da se do sad neprepoznat veliki turistički potencijal ove tradicijske kape iskoristi na najbolji mogući način za stvaranje novog autentičnog turističkog proizvoda uskočkog grada Senja. Podrškom projektu Otočac i Brinje ukazuju na važnost međusobnog podupiranja u kulturno-turističkom razvoju sve tri sredine, susjednoga prijateljskog grada Senja i zaleđa, zbog stoljetne povijesne povezanosti koja je značila život i opstanak (a danas se često zaboravlja) i koju potvrđuje i uskočka priča o 400-godišnjoj vezi. Pozvani su svi zainteresirani, znatiželjnici, kreativci, stvaratelji, da svjedoče i/ili sudjeluju u kratkom programu Crvenkapica na otočkoj Fortici koji u srijedu počinje u 11 sati.

Autorica projekta je senjska umjetnica Marija Zudenigo. Nositelj projekta je Kazalište Lutonjica iz Zagreba. Izvođač projekta (šivanje i sklapanje crvenih komada tkanine sa željama, porukama, zapisima) je udruga Kombinat – kreativni tim Artmašina iz Rijeke.

M. V.


Tagged: , , , , , , , , ,