Damir Vujnovac: ORIJENTacije – Ankara

Dolazak na glavnu autobusnu stanicu Ankare (Otogar), koja više sliči na aerodrom, pomiješao je emocije rastanka s ljubaznom posadom autobusa i sastanka s dobrim ljudima koji me nestrpljivo očekuju.Ankara-Ataturkov mauzolejBraća Murat i Yaşar, moji domaćini u Ankari, uzimaju mi ruskak i nose ne dajući mi da se bilo čime umorim. Komuniciramo govorom tijela i onim osnovnim turskim izrazima koje znam i, u stvari, ničeg nam ne nedostaje, vrlo se dobro razumijemo.

Jela u AnkariU dnevnoj sobi stana jednog od ankarskih stambenih naselja čeka nas stol pripremljen za objed na koji gazdarice (gospođe ove dvojice krasnih momaka) iznose svoja najbolja jela želeći me što brižnije i toplije dočekati. Slatki je problem kako svu tu ukusnu hranu probati i pojesti da se ne raspuknem od sitosti.

Svakoj komunikaciji kad-tad dođe vrijeme ili potreba za dizanjem razine pa smo se dosjetili starog prijatelja Google-a. Naš razgovor najednom je obogaćen nespretno izgovorenim turskim i hrvatskim riječima, smijehom i zagrljajima radosti. Jelo, piće, Slaven Bilić i kratki tečaj brojanja na turskom jeziku, ispunili su to nasmijano ankarsko popodne.

TavlaBez uspjeha su trudili podučiti me igranju tavle, no svejedno sam uživao gledajući braću kako se igraju i srčano bore za pobjedu u ovoj igri koju vjerojatno nikad neću razumjeti. Zato sam vrlo dobro razumio raki (njihovu rakiju koju miješaju s puno vode i leda) te voće i feta sir što se gricka uz raki i tavlu. Kod kuće nikad ne bih spojio to neobično piće s kavunom (dinjom), erikom (nečim poput zelenih šljiva), yeni dünyom (nađite sami što je to) i pečenom paprikom i sirom. Ovdje mi je to sjelo tako dobro i prirodno pa sam od umora i topline ovog doma lako utonuo u san.

Optimistične planove nije uvijek lako ostvariti, no kad čovjek svojski prione poslu, može im se barem približiti. Što bismo onda mogli reći o ostvarenju planova u danu u kojem smo u trinaest sati tabananja petmilijunskim gradom premašili sve planirano? Dan je uspio!

Nakon ‘doručka šampiona’ mali ankarski tim Bariş, Murat i Damir (kojeg također mozete zvati i Bariş) hrabro je krenuo u novi dan s prognozom temperature zraka do 32 stupnja Celzijeva. Član tima s najmanje kose pamtit će ovaj dan po divno crvenoj koži glave, vrata i ruku, ali i po drugarstvu, timskom radu i zajedništvu u kojem nije bilo kukanja ni kad bi mnogi već odustali.

Gradskim se autobusom u pravom smjeru vozite za 2,40 TL (turskih lira) po vožnji, bez obzira na broj stanica koje prolazite.  Ako ste učenik ili student, onda s faktorom 2,5 množite 1,50 TL i dobit ćete odgovarajuću orijentaciju u kunama. Nakon razgledavanja dijela grada koji pruža jedna od stotina autobusnih linija, krenuli smo uzbrdo, penjući se prema Mauzoleju Kemal paše Atatutka.

Ataturkov mauzolej-vojnikU velebnu je građevinu ugrađeno kamenje cijele Anatolije i od kamenog dojma teško je pobjeći, osobito kad mauzoleju prilazite, budući da je put prema njemu popločan kamenim kvadrima između kojih raste trava, ne bi li vas to natjeralo da pazite kamo gazite i tako pognute glave prilazite počivalištu oca moderne turske države.

Ataturkov grob nalazi se, u stvari, u prostoriji ispod kamena koji obilježava to mjesto, okružen je mjedenim vazama punjenim zemljom iz turskih provincija (81 + Cipar i Azerbajdžan) i nalazi se usred oktogona koji u seldžučkoj i osmanskoj tradiciji simbolizira besmrtnost i vječnost.

U Ankari živi oko pet milijuna stanovnika, na što dolazi oko 7.800 taksija koje nije teško prepoznati po žutoj boji i po tome što zuje kao pčele, bez prestanka radeći svoj posao. Pravila taksi prijevoza ne razlikuju se od europskih pa tu nema mjesta nesnalaženju. Isto je i s ankarskim metroom, ako ste bili u metrou bilo koje europske metropole, iskoristite svoje iskustvo i ovdje.

Crtice s putovanja Damira Vujnovca možete pratiti i na facebook stranici ORIJENTacije


Pročitajte još: Damir Vujnovac: ORIJENTacije – hodajući Ankarom , Damir Vujnovac: ORIJENTacije – Istanbul , Damir Vujnovac: ORIJENTacije – Skoplje


AlgoritamHrvatsko-turska udruga prijateljstvarol_carlsberg

 

walkmaxx_logoPrijevodi Beti

Tagged: , , , , , , , , ,