Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK)

Nacionalna i sveučilišna knjižnica (NSK) u Zagrebu proslavila je svoj dan prigodnim svečanim programom u Velikoj čitaonici Hrvatskoga državnog arhiva.Uzvanike je prigodnim riječima pozdravila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, a Ivanka Stričević, nova glavna ravnateljica NSK, u svojem se izlaganju osvrnula na uspjehe u prethodnoj godini i najavila izazove u razdoblju koje slijedi.

Proglašeni su i dobitnici Nagrade i priznanja NSK za 2019. godinu, koja obuhvaća nagradu zaposleniku Knjižnice, nagradu fizičkoj osobi te posebno priznanje pravnoj osobi.

Najveća hrvatska knjižnica, čija je zgrada od 1. siječnja 2020. godine jedan od središnjih prostora za hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije, svoj dan slavi u spomen na prvu knjigu tiskanu na našem jeziku i najstariju knjigu otisnutu glagoljicom ‘Misal po zakonu rimskoga dvora’, dovršenu 22. veljače 1483. godine. Danas je sačuvano samo 11 nepotpunih primjeraka ‘Misala’, od čega se šest nalazi u Hrvatskoj, a pet u inozemstvu. Dva primjerka dostupna su u Zbirci rukopisa i starih knjiga NSK, dva se nalaze u Samostanu franjevaca trećoredaca na Ksaveru, jedan u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) te jedan u Knjižnici Dominikanskoga samostana Bola na Braču. Ostali primjerci čuvaju se u Vatikanskoj knjižnici u Rimu, Kongresnoj knjižnici u Washingtonu, Nacionalnoj knjižnici Rusije u Sankt Petersburgu i Austrijskoj nacionalnoj knjižnici u Beču.

NSK