NSK: Krka u oku istraživača

Nacionalna i sveučilišna knjižnica (NSK) u Zagrebu u suradnji s Javnom ustanovom Nacionalni park Krka pripremila je izložbu ‘Krka u oku istraživača: rijeka u sedam priča’. Izložba prati simboliku broja sedam koji se povezuje s rijekom Krkom, pa je i tematski raznovrstan sadržaj izložbe okupljen u sedam priča.Svaka od njih simbolično je vezana uz jedan od Krkinih slapova i donosi drugačiji pogled na Krku i prostor kojim ona protječe, nastojeći, između ostalog, obuhvatiti njezin značaj, povijest kraja kojim prolazi, umjetnike koje je inspirirala te stanovništvo na koje je utjecala, a kojima je i posvećena.

Krka je jedna, ali priče o njoj su mnoge. Neke od njih smještene su u mitsko vrijeme, neke u daleku prošlost, a neke se stvaraju upravo danas, u susretu rijeke sa suvremenim istraživačem i posjetiteljem. Naša priča o Krki, ispričana ovom izložbom, svjedočanstvo je o još jednom plodnom susretu s njom – kroz prikaze onih koji su njome ostali začarani, kaže Dobrila Zvonarek, autorica izložbe i jedna od autorica tekstova izložbe uz Sonju Martinović i dr. sc. Željka Miletića.

Priče o rijeci Krki svoj sadržaj najvećim dijelom crpe iz fonda Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a velika vrijednost izložbe su i prekrasne fotografije Krke, fotografskog dvojca Maria Romulića i Dražena Stojčića.

Ovim povodom u NSK je održano prigodno tematsko druženje uz izložbu na kojem su govorili dr. sc. Drago Marguš iz Nacionalnog parka Krka; Krešimir Čvrljak, znanstvenik, pisac i prevoditelj i Dobrila Zvonarek, autorica izložbe. Na poseban su način oživljene i legende s prostora uz rijeku Krku u umjetničkoj interpretaciji Margarete Peršić, a mogle su se kušati i autohtone gastro delicije ovog kraja.

Izložba je dio programa Mjeseca hrvatske knjige i može se besplatno razgledati u predvorju NSK-a do 4. studenoga. Nakon toga izložba će posjetiti Knin, Drniš, Šibenik i na kraju Skradin.

Izložba ‘Krka u oku istraživača: rijeka u sedam priča’ nastavak je suradnje NSK u Zagrebu i Javne ustanove Nacionalni park Krka u okviru projekta ‘Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku’. Do sada su ove dvije institucije suradnju ostvarile u trima tematskim izložbama: ‘Burnum – arheološko blago Krke’, ‘Krka – tajne podzemlja’, ‘Voda i krš – fenomeni rijeke Krke’ te kreiranjem virtualne izložbe ‘Prošlost i sadašnjost Krke’.

M. P. / Foto: NP Krka


Tagged: , , , , , , , ,