Dan otvorenih vrata u Arheološkom parku Andautonija

U povodu Dana europske baštine, Arheološki muzej iz Zagreba u nedjelju, 2. listopada organizira Dan otvorenih vrata u Arheološkom parku Andautonija u Ščitarjevu.Od 12 do 18 sati možete besplatno razgledati lokalitet i izložbu ‘Mirisi u rimskom gradu Andautoniji’ i sudjelovati u radionicama i igraonicama koje se održavaju pod temom ‘Učimo od Rimljana… o igrama i igračkama’. Izrađivat će se igračke od recikliranog materijala i upoznavati s raznim igrama popularnim u rimsko vrijeme. Održat će se i mali sajam razmjene rabljenih igračaka. Program uključuje obilazak lokaliteta i izložbe rimskih mirisa, sudjelovanje u radionicama i igraonicama.

Rimski grad

U današnjem selu Ščitarjevu, desetak kilometara jugoistočno od Zagreba, nalazio se rimski grad Andautonija. Grad je bio smješten u posavskoj ravnici, na mjestu gdje je rimska cesta Poetovio (Ptuj) – Siscia (Sisak) prelazila rijeku Savu. Zahvaljujući sustavnim arheološkim istraživanjima poznato je da je Andautonija bila grad s kamenom opločenim ulicama, gradskom kanalizacijom i luksuzno opremljenim javnim i stambenim objektima. Dosadašnji nalazi u Ščitarjevu, kao i epigrafski spomenici na kojima se spominje kao municipium Andautonia i res publica Andautoniensium, svjedoče da se radilo o gradu koji je tijekom 400 godina bio centar prostora na kojem se danas prostiru Zagreb i Velika Gorica.

Arheološki park

Arheološki park se nalazi se u središtu današnjeg sela Ščitarjeva, gdje se može razgledati dio rimskog grada Andautonije. Uz očuvani i prezentirani dio glavne ulice opločene kamenim pločama, otkrivene u dužini od 27 m, protežu se trijemovi s očuvanim temeljima za stupove. S istočne strane ulice otkopan je veći dio zgrade gradskog kupališta (terme), s polukružnim bazenom, hodnicima i kanalima te dijelom hipokausta (sistem za zagrijavanje prostorija). Sa zapadne strane otkrivena je prilazna ulica koju prate dvije monumentalne zgrade. U Interpretacijskom centru nalazi se interaktivna izložba – Rimski mirisi, a u zgradi se nalazi i suvenirnica s bogatom ponudom originalnih suvenira.

Uz lokalitet izložene su kopije najznačajnijih kamenih spomenika nađenih na prostoru Ščitarjeva. Arheološki park opremljen je interpretacijskim pločama s uređenim prostorom za radionice i igraonice. Arheološki park Andautonija dio je Europske kulturne rute – Rute rimskih careva.

A. Z.


Tagged: , , , , , , , , , ,