Dan rumunjskog jezika u Hrvatskoj

Pripadnici rumunjske nacionalne manjine, u prostorima svoje zagrebačke udruge, prigodnim programom obilježili su Dan rumunjskog jezika.Na okupljanju su se gostima obratili Alina Dobrescu, predsjednica Udruge Rumunja, rumunjski veleposlanik Constantin-Mihail Grigorie, saborski zastupnik Veljko Kajtazi i predstavnici Odsjeka za romanistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, dr. sc. Ivana Olujić i dr. sc. Petar Radosavljević.

Kako Rumunji njeguju svoju kulturu, tradiciju i jezik u zemlji u kojoj su pronašli svoj novi dom, najbolje su pokazali kroz prezentaciju najnovijeg izdanja Versa, časopisa koji udruga Nomad izdaje na hrvatskom i rumunjskom jeziku. Predstavljeni su rumunjska literatura koja se može pronaći na hrvatskom jeziku te studije o rumunjskom jeziku izrađene na Filozofskom fakultetu. Događanje je upriličio i nastup posebnoga gosta Aleca Blenchea, koji je predstavio seriju svojih knjiga ‘Călătoriile lui Erus’, djela koja se nalaze među najčitanijim dječjim knjigama u Rumunjskoj.

Rumunjski veleposlanik Constantin-Mihail Grigorie

Rumunji su u Hrvatskoj jedna od 22 priznate nacionalne manjine. Iako prema posljednjem popisu stanovništva njih 475 živi na ovim prostorima, procjenjuje se kako ih ima više od dvije tisuće. O njegovanju njihove kulture te okupljanju zajednice brine Udruga Rumunja u Republici Hrvatskoj kroz sjedišta u Zagrebu, Splitu i Rijeci te uz brojne suradnje s veleposlanstvom i obrazovnim institucijama.

Rumunjskim jezikom u svijetu govori 28 milijuna ljudi. Istočnu skupinu romanskih jezika tvore tri dijalekta, među kojima se nalazi i istrorumunjski – idiom kojim se od 16. stoljeća govori u nekoliko sela na sjeveroistoku Istre. S obzirom na činjenicu kako istrorumunjskim dijalektom danas govori 200 ljudi, stanje ovog se dijalekta smatra prilično zabrinjavajućim, zbog čega ga je UNESCO uvrstio na popis jezika kojima prijeti velika opasnost od izumiranja.

U Hrvatskoj je rumunjski jezik prvi predavao poznati lingvist Petar Skok, 1920-ih godina, no studij rumunjskog jezika utemeljen je tek 2003. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, na Odsjeku za romanistiku, a izvodi ga Katedra za rumunjski jezik i književnost.

Tomislav Radić / Foto: Željko Novaković


Tagged: , , , , , , , , , , , ,