Dani hrvatskog pršuta u Dubrovniku

Proizvođači udruženi u Klaster Hrvatskog pršuta predstavit će svoje proizvode na Stradunu ispred crkve sv. Vlaha u Dubrovniku. Promocija dalmatinskog, drniškog, istarskog i krčkog pršuta u Starome gradu sastavni je dio manifestacije Dani hrvatskog pršuta, koja će se održati 13. i 14. travnja.‘Gospodarski potencijali proizvodnje pršuta prije četiri godine nametnuli su potrebu za udruživanjem u Klaster i organiziranjem manifestacije koja artikulira interese proizvođača zaštićenih hrvatskih pršuta. Osim promotivnog karaktera Dani hrvatskog pršuta imaju natjecateljski, stručni i edukativni dio, a ove godine po prvi puta se predstavljamo Dubrovčanima i turistima na Stradunu. Želja nam je da se u sklopu manifestacije predstave ponajbolji primjeri dobre prakse s područja Dalmacije, Kvarnera i Istre te druženjem i stručnim dijelom tijekom dva dana manifestacije, nastojimo pridonijeti jačanju brenda hrvatskog pršuta i njegovoj valorizaciji u prehrambenoj i turističkoj industriji’, istaknuo je Ante Madir, izvršni direktor Klastera ‘Hrvatskog pršuta’, na predstavljanju manifestacije u HGK – Komori Zagreb.

Ana Babić predstavnica Udruge Dalmatinski pršut iz pršutane Voštane kazala je kako ovogodišnja manifestacija ima dvostruki značaj: ‘Osim promocije hrvatskog pršuta, u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede 14. travnja otvara se i obilježava Tjedan hrvatskih zaštićenih proizvoda. Prije tri godine baš na taj datum Krčki pršut dobio je oznaku zemljopisnog porijekla. To je bila prva registracija zaštićene oznake u Hrvatskoj iz EU sustava kvalitete.

Igor Miljak, predsjednik Uprave PPK Karlovac i predstavnik Mesne industrije braće Pivac, istaknuo je kako su proizvođači hrvatskih pršuta dobivanjem EU oznake zaštićenog geografskog porijekla dobili proizvod s dodanom vrijednošću, a potrošači i kupci garanciju visoke kvalitete.

Hani Hreljak, predstavnica Istarskog pršuta iz pršutane Pisinium, naglasila je kako je njihov pršut nositelj EU zaštićene oznake izvornosti te istaknula njegove specifičnosti u obradi i tehnologiji proizvodnje. Istarski pršut nema kožu i potkožno masno tkivo, soli se morskom solju te začinima poput papra, lovora, ružmarina i izlaže se atmosferi suhog zraka.

Božica Marković, direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo Hrvatske gospodarske komore, institucije koja sve četiri godine podržava manifestaciju, istaknula je kako HGK potiče promociju pršuta, aktivno sudjeluje u izradi pravilnika i regulative na nacionalnoj razini usko vezanoj uz interese proizvođača. ‘HGK prati trgovinsku razmjenu u prehrambenoj industriji. Za usporedbu u 2014. izvezli smo proizvode tarifnog broja 0210 u koji spadaju šunke i pršuti u vrijednosti 84.000 eura, a prošle godine u vrijednosti 235.000 eura. Što se uvoza tiče 2014. u tom segmentu uvezli smo robe u vrijednosti 740.000 eura, a prošle godine 1,9 milijuna eura. Vidljivo je da proizvodnja pršuta ima veliki potencijal u gospodarskom razvoju Hrvatske’, zaključila je Božica Marković.

T. R.


Tagged: , , , , , , , , , , ,