Dani od poklad: Murterske bake

Posebnost, originalnost i dojam da Murter u ove dane postaje ulični teatar, nije ništa neobično, već tradicija. Obilje zabave i smijeha privlači posjetitelje iz svih krajeva naše države i inozemstva.I ove godine, Murterske bake pozivaju na druženje uz dinamičan i raskošan program. U petak, 9. veljače u uvali Hramina počela je Maškarana regata kojoj se na tradicionalnim brodicama kao suorganizator priključila i udruga Latinsko idro. Brojni članovi udruge dodatno razonode posjetitelje, koji su se aktivno uključili u doživljaj.

U subotu, 10. veljače (19 sati) u kino dvorani Žut premijerno će biti prikazan dokumentarni filma o Murterskim maškarama, pod nazivom ‘Murterske bake kroz povijest’. To je zajednički projekt Pokladnog odbora, Turističke zajednice i Općine Murter-Kornati. Riječ je o filmu TV formata, u trajanju od 55 minuta. Opsežnog posla prihvatio se redatelj Zvonimir Ilijić sa stručnim timom suradnika. Proces nastanka filma zahtijevao je selekciju materijala od stotina sačuvanih kadrova, video snimki i pola stoljeća starih fotografija muzejske vrijednosti. Kadrove će popratiti svjedoci vremena, najstariji stanovnici, članovi udruga i profesori koji su sakupljali blago rodnog mjesta. Dan premijere uveličat će izložba starih slika karnevala i izložba dječjih likovnih radova.

Maškarana povorka za djecu okuplja vrtićku i školsku djecu. Dječja povorka, složit će se mnogi, može stajati uz bok Velikoj povorci i svakako je posjetite, a krenut će u nedjelju, 11. veljače u 15 sati. Nakon defilea slijedi zabava i koncert pjevača Ivana Zaka na Staroj rivi.

Igrokaz ‘Suđenje Krnji Krnjiću’ ima formu kazališne predstave koja je jako dobro posjećena. Već desetljećima, glavni pisac u Pokladnom odboru, Vedranko Šikić Balara, zadužen je za scenarij predstave koja se već uobičajeno prepričava mjesecima nakon premijere. Specifični murterski ležeran humor, posebno uvezen Balarinim riječima, prepoznatljiv je i neodoljiv u što se mogu uvjeriti svi koji dođu 12. veljače (19 sati) u kino dvoranu Žut.

Veliki dan o poklad, velika maškarana povorka, kreće u utorak, 13. veljače u 15 sati iz starog sela Murter. U Ulici Butina na Murter Music Streetu svirat će Zaratino bend, a na Velikom maskenbalu – grupa Amigos na staroj Rivi. Najspektakularniji dan u veljači, povorka je Velikih baka. Sudionike i goste nakon defilea očekuje bogat program, dodjela nagrada i zabava do jutra.

V. M.


Tagged: , , , , , , , ,