Dani otvorenih vrata Filozofskog fakulteta u Zagrebu

Najveći društveno-humanistički fakultet u zemlji maturanti će moći upoznati u petak i subotu, 23. i 24. veljače. O vrijednosti njihove diplome govorit će oni koji je već posjeduju poput glazbenika Seje Sexona, bivšeg voditelja kurikulske reforme Borisa Jokića i poduzetnice Mirne Draženović. Ovo je prvi put da Filozofski fakultet u Zagrebu organizira Dane otvorenih vrata.S ciljem popularizacije znanstvenih disciplina koje se na njemu podučavaju, Dani otvorenih vrata održat će se u petak, 23. veljače (od 12 do 18) te u subotu, 24. veljače (od 10 do 16 sati).

Fakultet trenutačno broji više od 6000 studenata i 500 nastavnika. Na njegova 23 odsjeka izvodi se 45 preddiplomskih i 33 diplomska studija sa 74 različita smjera. Maturanti koji dođu na Dane otvorenih vrata, moći će dobiti osnovne informacije o tim studijima, ali i mnogo više. Očekuju ih zanimljiva predavanja, radionice, panel rasprave i pub kvizovi.

Među posebno zanimljivim predavanjima su ‘Terorizam danas: mit ili stvarna prijetnja’, ‘Povijest karikature: između povijesti umjetnosti i vizualnih komunikacija’, ‘Koliko ludi jezici mogu biti’, ‘Sociologija cyber kulture – (u)mjesto ljudskoga u tehnološkoj budućnosti’ i ‘Tko se boji budućnosti još? – Kako vam psihologija može pomoći sa stresom i anksioznošću’.

Sejo Sexon (foto: Saša Midžor Sučić)

Budući da se karijera studenata Filozofskog fakulteta razvija u nekoliko smjerova, o toj će se temi održati različite panel rasprave. Što rade stručnjaci s diplomom FFZG-a, govorit će, među ostalima, znanstvenica Davorka Radovčić i nastavnik Tomislav Reškovac. Bivši voditelj kurikulske reforme Boris Jokić sudjelovat će u raspravi o društveno angažiranoj karijeri. Dio bivših studenata FFZG-a karijeru razvija u marketingu, odnosima s javnošću te digitalnim medijima. Među njima su stručnjakinja za istraživanje tržišta Ksenija Ilin, komunikacijska stručnjakinja Darija Mateljak i osnivač Netokracije, Ivan Brezak Brkan. Neki njihovi kolege poput Petra Štefanića posao su našli u klasičnim medijima. U panelu, pak, o diplomantima FFZG-a u poduzetništvu govorit će Mirna Draženović i Ana Horvačić Debić. Atraktivna rasprava bit će o bivšim studentima fakulteta u kreativnoj industriji. U dobro im poznatu zgradu zbog toga stižu vođa Zabranjenog pušenja, Sejo Sexon, glumica Judita Franković i književnik Kristian Novak.

Dani otvorenih vrata FFZG-a bogati su i radionicama. Na njima će polaznici, među ostalim, moći učiti glagoljicu, ćirilicu i bosančicu, ali i kako poboljšati sebe. Moći će doznati kako postati asertivni, usavršiti javni nastup, unaprijediti organizacijske sposobnosti, pa čak i ljubavne veze. Mnogi su studenti Filozofskog fakulteta strastveni kvizomani. Kako se tradicija ne bi prekinula, u svijet pub kvizova uvest će sve srednjoškolce koji im žele postati kolege.

P. K.


Tagged: , , , , ,