Daniel Rafaelić: Predavanja o starom Egiptu

U četvrtak, 1. prosinca u zagrebačkoj knjižari Vuković&Runjić počinje serija predavanja cijenjenog povjesničara i egiptologa Daniela Rafaelića koji će povesti na uzbudljivo putovanje spisima, pjesmama i pričama starih Egipćana.daniel-rafaelicDok će prvo predavanje dotaknuti se kralja Keopsa i čarobnjaka, ‘šećer na kraju’ bit će stihovi ljubavne poezije iz 1200 g.pr. Kr., sve u ritmu jednom tjedno četvrtkom u 18.30 sati.

Književnost starog Egipta, sačuvana na papirusima raspršenim po brojnim svjetskim muzejima, često je imala i višu funkciju; s jedne strane odražavala je stvarnost faraonskog doba dok je s druge osiguravala čitatelju i dodir metafizike. Svaka od priča miješa stvarno i imaginarno, svaka ima i do danas nerazjašnjene rebuse i ključeve za dodatno razumijevanje vremena kada su Egiptom vladali faraoni. Ti su tekstovi često su i kritični prema vlasti, bave se ratovima, atentatima na vladara te orgijastičkim ponašanjem pojedinih članova faraonovog dvora.

S druge, pak, strane štite tzv. malog čovjeka, detaljno opisuju njegove ljubavne boli i zanose, unutarnje borbe i javna slavlja. Prolazeći kroz ove tekstove, polaznici će uz sama predavanja vidjeti i neke od rijetkih filmskih uprizorenja staroegipatskih priča kao i neke od najvažnijih umjetnina koje se napajaju baš tim tekstovima. Obogatit će pritom svoje poznavanje izvorišta svjetske pisane riječi, povijesti i arheologije starog Egipta, upoznati se s nekim od manje poznatih lokaliteta i podsjetiti na najpoznatije umjetničke vrhunce civilizacije koja je još uvijek neraskidivo povezana i s našom sadašnjošću.

I. C.


Stari Egipat
Ljudske žrtve na početku egipatske civilizacije
Tagged: , , , , , , , ,