Danijel Žeželj: Umjetnik u gladovanju

U suorganizaciji 16. Subversive Film Festivala s naslovom ‘Od distopije do utopije – Sve je još uvijek moguće’ i Kulturno informativnog centra u petak, 5. svibnja u 19 sati, u Galeriji Forum u Teslinoj 16, otvorit će se izložba Danijela Žeželja pod naslovom ‘Umjetnik u gladovanju’.

Na ovoj izložbi autor će prikazati ciklus nastao za njegovu novu grafičku novelu ‘Kao pas’, inspiriran književnim djelima Franza Kafke (‘Proces’, ‘Dnevnici’, ‘Carevo pismo’, ‘Umjetnik u gladovanju’, ‘Plave bilježnice’, itd.). Danijel Žeželj, kroz grafičku novelu kojoj je okosnica pripovijest ‘Umjetnik u gladovanju’, vizualnom naracijom oslikava složen, tjeskoban i nadrealan svijet. Kafka je autor koji je anticipirao besmisao građanskog društva u 21. stoljeću koji se sve jasnije manifestira u međunarodnoj politici i ekonomskim krizama. Žeželjev pristup umjetničkom stvaralaštvu je neprestani pokušaj aktivnog djelovanja u svijetu kroz vlastiti medij – strip i crtež.

U predgovoru izložbi, Žarko Paić pita se: ‘Zašto Danijel Žeželj, slikar, grafičar, animator, ilustrator i strip crtač, autor iznimnoga grafičkog romana ‘Fractalia’, koji prati događaje iz života Vincenta van Gogha, uzima upravo ovu Kafkinu pripovijest kao izazov za svoje autorsko tumačenje u sinesteziji slike i riječi? Odgovor se čini naizgled samorazumljivim. Zato što je to kao, uostalom, i mnoge druge Kafkine pripovijesti, zacijelo nesvodiva umjetnička alegorija ovog vremena u znaku organiziranoga bezumlja, entropije društva spektakla i gotovo uzaludnog čina individualne pobune čovjeka protiv vladavine neljudske kontrole nad svijetom života. Između dosade birokratskoga rada u racionalnome poretku kapitalizma i apsolutne slobode imaginacije u ekstazi stvaranja novoga događa se sam život u svojoj kontingentnoj nesvodivosti.’

Sam autor o svome novom ciklusu govori: ‘Kafka jest na jedan način zastrašujući, upravo zbog proročanske preciznosti kojom opisuje odnos pojedinca i društva, ali istovremeno meni je i krajnje duhovit i bez te dimenzije duhovitosti i duhovnosti, unatoč i usprkos svemu, bio bi nečitljiv, neizdrživ. Sukob kontrasta meni je blizak i crtež koji se gradi na kontrastu svjetla i sjene čini mi se primjeren Kafkinom univerzumu.’

Uz tekst Žarka Paića katalog, čije grafičko oblikovanje potpisuje Dejan Dragosavac Ruta i izdaje Subversive Film Festival, donosi tekstove Frane Dulibića i Feđe Gavrilovića te razgovor s Danijelom Žeželjem.

O izložbi će govoriti umjetnik Danijel Žeželj, povjesničar umjetnosti Frano Dulibić, voditelj Galerije Forum Feđa Gavrilović, ravnatelj Kulturno informativnog centra Hrvoje Hribar i Pročelnica Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Emina Višnić.

Izložba ostaje otvorena do 5. lipnja 2023.

Foto: KIC


Osijek: Izložba MUO u Slavoniji – Slavonija u MUO


Tagged: , , , , , , ,