Osijek: Izložba MUO u Slavoniji – Slavonija u MUO

U osječkom Muzeju Slavonije otvorena je velika partnerska izložba Muzeja za umjetnost i obrt i Muzeja Slavonije Osijek pod nazivom ‘MUO u Slavoniji – Slavonija u MUO’.

Izložba predstavlja najreprezentativnije predmete iz čak 14 zbirki Muzeja za umjetnost i obrt. Većina odabranih eksponata koji će u osječkom Muzeju biti izloženi godinu dana, uglavnom su svojom provenijencijom ili sadržajem vezani uz Slavoniju, a ponajprije uz područje Osijeka i okolice.

Uz brojne uzvanike, goste i prijatelje oba muzeja, izložbu je otvorio Ivica Poljičak izaslanik ministrice kulture i medija RH. Otvorenje izložbe kao i međuinstitucionalnu i međugradsku suradnju pozdravili su Tatjana Turalija, izaslanica župana Osječko – baranjskog, prof.dr.sc. Tihomir Florijančić, izaslanik gradonačelnika Grada Osijeka u prisustvu ravnatelja Muzeja Slavonije Osijek i Muzeja za umjetnost i obrt Denisa Detlinga i Miroslava Gašparovića.

Otvarajući izložbu izaslanik ministrice kulture i medija RH, Ivica Poljičak posebno je istaknuo kako je otvorenje ove izložbe zasigurno događaj koji će trajno ostati upisan u kronici Grada Osijeka kao veliki događaj za hrvatske muzeje i za muzejsku djelatnost.

Izaslanik gradonačelnika Grada Osijeka prof.dr.sc. Tihomir Florijančić istaknuo je značaj svih osječkih velikana koji su dali svoj veliki doprinost kulturi i umjetnosti, a čija se djela mogu vidjeti na ovoj izložbi te pozvao sve osječane da u narednih godinu dana dođu u Muzej Slavonije i posjete izložbu.

Pozdravljajući brojne posjetitelje, ravnatelj Muzeja Slavonije Osijek, Denis Detling naglasio je kako je izložba ‘MUO u Slavoniji – Slavonija u MUO’ nastavak dugogodišnje suradnje dvaju ustanova, koja se provodila i institucionalno i kolegijalno te brigom o predmetima, izložbama i realiziranim projektima. Naglasio je također kako se nada da će se suradnja dvaju muzeja nastaviti i dalje, možda već u skorije vrijeme u novoobnovljenoj zgradi Muzeja za umjetnost i obrt, a zadovoljstvo će biti tim veće ukoliko suradnja bude dogovorena i u novim prostorima Muzeja Slavonije.

Javnost će tako narednih godinu dana na izložbi moći vidjeti brojne reprezentativne predmete iz muzejskih zbirki slikarstva, tiskarstva i knjigoveštva, grafičkog dizajna, starije i novije fotografije, grafike, glazbenih instrumenata, kiparstva, bjelokosti, satova, tekstila, metala, stakla, keramike i namještaja. Među inima izložena su i vrijedna remek-djela poput primjerice slike ‘Après’ Miroslava Kraljevića, znamenitog ‘Fausta’ Izidora Kršnjavog, skice Bele Čikoša Sesije za izradu zastora osječkog HNK iz 1914. godine, zatim stakleni predmeti dviju najpoznatijih slavonskih manufaktura stakla iz 19. stoljeća, Staklane u Ivanovom Polju kod Daruvara i staklane Zvečevo. Također, posebnu pažnju na izložbi plijeni odjeća i modni pribor iz obiteljskog modnog ormara Matilde Hengl, supruge znamenitog osječkog gradonačelnika Vjekoslava Hengla, koja je bila potomak ugledne osječke obitelji industrijalaca, vlasnika osječke tvornice kože i brojne druge predmete.

Autor koncepta izložbe je Miroslav Gašparović ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt. Kustosice izložbe su dr. sc. Marina Bagarić i Adriana Belay, a autori/ce izložbenih dionica i tekstova o zbirkama: dr. sc. Antonia Došen, Miroslav Gašparović, Dunja Nekić, dr. sc. Iva Prosoli, Koraljka Vlajo, Antonija Dejanović, Jasmina Fučkan, dr. sc. Vesna Lovrić Plantić, Andrea Klobučar, dr. sc. Arijana Koprčina, dr. sc. Marina Bagarić, Sandra Kandučar i dr. sc. Vanja Brdar Mustapić.

Izložba je nastala u bliskoj suradnji s timom Muzeja Slavonije na čelu s ravnateljem Denisom Detlingom te njegovim suradnicima, Grgurom Markom Ivankovićem, Andrejom Šimičić, Jesenkom Ricl i ostalima. Autor postava izložbe poznati je osječki dizajner Vladimir Madunić.

Izložba će bti otvorena do travnja 2024. godine.

S.B. / Foto: MUO


Izložba MUO u Slavoniji – Slavonija u MUO


Tagged: , , , , , , , , ,