Izložba MUO u Slavoniji – Slavonija u MUO

Zagrebački Muzej za umjetnost i obrt koji je stradao u potresu 2020. godine i čiji je fundus trenutno nedostupan javnosti, realizira veliki izložbeni projekt suradnje s Muzejom Slavonije Osijek u kojem će se krajem travnja otvoriti izložba ‘MUO u Slavoniji – Slavonija u MUO’.

Zdjela za voće, Njemačka, 1900. - 1906.

Zdjela za voće, Njemačka, 1900. – 1906.

Izložba predstavlja odabir predmeta iz čak 14 zbirki Muzeja za umjetnost i obrt. Riječ je o izložbi koja će u Muzeju Slavonije Osijek biti otvorena godinu dana i koja će po prvi put u Hrvatskoj, u ovom opsegu, predstavljati najznačajniji umjetnički muzej Hrvatske u drugom gradu. Izložit će se najreprezentativniji predmeti iz zbirki slikarstva, tiskarstva i knjigoveštva, grafičkog dizajna, starije i novije fotografije, grafike, glazbenih instrumenata, kiparstva, bjelokosti, satova, tekstila, metala, stakla, keramike i namještaja.

Izložba ‘MUO u Slavoniji – Slavonija u MUO’ kruna je višedesetljetne bliske suradnje između Muzeja Slavonije i Muzeja za umjetnost i obrt iz Zagreba. Ovaj veliki izložbeni projekt je zamišljen kao predstavljanje bogatih zbirki MUO-a. Zahvaljujući iznimnom fundusu Muzeja s širokim rasponom umjetnina tematski ga je bilo moguće, u većini slučajeva, povezati s područjem Slavonije pa će tako stanovnici Osijeka, domaći i strani turisti, narednih godinu dana moći uživati u bogatstvu predstavljenih raznovrsnih i jedinstvenih umjetnina.

Izidor Kršnjavi, Faust, Zagreb, 1877.

Izidor Kršnjavi, Faust, Zagreb, 1877.

Autor koncepta izložbe je Miroslav Gašparović ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt. Kustosice izložbe su dr. sc. Marina Bagarić i Adriana Belay, a autori/ce izložbenih dionica i tekstova o zbirkama: dr. sc. Antonia Došen, Miroslav Gašparović, Dunja Nekić, dr. sc. Iva Prosoli, Koraljka Vlajo, Antonija Dejanović, Jasmina Fučkan, dr. sc. Vesna Lovrić Plantić, Andrea Klobučar, dr. sc. Arijana Koprčina, dr. sc. Marina Bagarić, Sandra Kandučar i dr. sc. Vanja Brdar Mustapić.

Izložba je nastala u bliskoj suradnji s timom Muzeja Slavonije na čelu s ravnateljem Denisom Detlingom te njegovim suradnicima, Grgurom Markom Ivankovićem, Andrejom Šimičić, Jesenkom Ricl i ostalima. Autor postava izložbe poznati je osječki dizajner Vladimir Madunić.

J.R. / Foto: MUO


MUO: Darovana Medulićeva Bogorodica


Tagged: , , , , , , , , ,