Danis Tanović: Hrvatska premijera filma Deset u pola

Dugotrajnim pljeskom, ovacijama publike i u fantastičnoj atmosferi punog Kina SC, komedija Danisa Tanovića ‘Deset u pola’ zabilježila je premijeru u Hrvatskoj i time zatvorila ovogodišnji Zagreb Film Festival.‘Ovo je najljepši prizor koji redatelj može vidjeti – puno kino. Sretan sam večeras’, rekao je Tanović na projekciji.

Prije same premijere komedije ‘Deset u pola’, upriličeno je druženje s filmskim radnicima, medijima i gostima festivala, na kojem je predstavljen film i najavljen početak prikazivanja filma u kinima u zemljama regije i u većim europskim gradovima od 2. prosinca.

‘Ovaj film je topla ljudska priča, priča o prijateljstvu, priča o Sarajevu. On vraća osmijeh na lice i – vraća publiku u kina’, rekao je producent filma Jovan Marjanović.

Kenan Magoda, predsjednik Povjerenstva Turističke zajednice Kantona Sarajevo – Visit Sarajevo, istaknuo je kako je taj grad poznat po filmskoj industriji te po Festivalu na koji dolazi i veliki broj posjetitelja iz Hrvatske. Zahvalio je svima na dolasku i pozvao ih da dođu u Sarajevo, uživaju i u zimskoj sezoni, a publiku da u kinima uživa u filmu ‘Deset u pola’.U punom Kinu SC, publika je velikim aplauzom nagradila filmsku ekipu: redatelja i scenaristu Danisa Tanovića, scenarista Nikolu Kuprešanina, glumicu Anju Matković, glumce Branka Đurića, Izudina Bajrovića, Kerima Čutunu, Gorana Navojca, Almira Palatu, Ediba Ahmetaševića, direktora fotografije Damira Šagolja i producenta Jovana Marjanovića.

Kenan Magoda, Jovan Marjanović i Danis Tanović

Tanovićev film ‘Deset u pola’ nastao je u okviru projekta Sarajevo grad filma za globalne ekrane (SCF GS) Obala Art Centra i Turske radio-televizije (TRT) te i uz podršku BH Telecoma i Visit Sarajevo.

Radnja filma događa se u Sarajevu, u svibnju ove godine. Baščaršija se pokušava oporaviti od duge i teške pandemijske godine. Pandemija još traje, ali ipak – dolazi ljeto, postoji nada da bi se stvari mogle, barem nakratko, popraviti. Kada jedno jutro u Enesovu ćevabdžinicu uđe Zagrepčanka koja kaže da je došla da pojede ‘najbolje ćevape u Sarajevu’, on je pošalje kod Ize, da bi tako i on tradicionalno mogao nakon prve uslužene mušterije priuštiti sebi zadovoljstvo prve jutarnje kafe. Ovaj sasvim bezazlen, prijateljski gest, izaziva potpuni raspad komšijskog, poslovnog i privatnog života, ne samo Enesovog i Izinog, već i cijelog grada. Gdje se jedu najbolji ćevapi u Sarajevu?

Film je otvorio ovogodišnji 27. Sarajevo Film Festival, a prije Zagreb Film Festivala prikazan je i na festivalima u Turskoj u Istanbulu – Bosphorus Film Festival i u Dohi u Kataru na Ajyal Film Festivalu. Regionalni kino-distributer filma ‘Deset u pola’ je dugogodišnji partner Sarajevo Film Festivala Con film grupacija u suradnji s kompanijama Art Vista i Oskar film.

A. G. / Foto: John PavlishTagged: , , , , , , , , , , , , ,