Darujemo: 5 buteljica Bermet Filipec

U suradnji s obrtom Filipec časopis i portal Menu daruje 5 čitatelja s po jednomu buteljicom (0,375 l) njihova plemenitog alkoholnog pića Bermet

Bermet-Filipec-2Kratko napišite u mailu zašto želite osvojiti ovu nagradu
U subjektu navedite: MDAR1
a u tekstu: vaše ime i adresa         vaš razlog
Šaljite na mail: [email protected]

Posjetite facebook stranicu Časopis Menu i kliknite ‘sviđa mi se’!

Vaše mailove šaljite do 20. studenoga
Imena dobitnika s najoriginalnijim odgovorima bit će objavljena 21. studenoga
Za dodatne upute i obavijesti obratite se na: [email protected]

Bermet je crno aromatizirano vino pripremljeno od biranih sorti grožđa, pelina, južnog voća i mirisnih tvari biljnog porijekla koje mu daju specifičnu aromu, a način pripreme i recept je tajna obitelji Filipec iz Samobora.

Obitelj Filipec jedna je od najstarijih samoborskih obitelji i poznati su kao proizvođači Bermeta i Muštarde, koji se u obitelji proizvode od 19. stoljeća. Obitelj se bavila prodajom i preradom kože, a Bermet i Muštarda su se proizvodili za privatne potrebe.

Nakon što je 1946. godine Josipu Joci Filipecu oduzet veliki dio imovine i kožarna, u kojoj je bilo 30-tak zaposlenika, ostaje bez egzistancije. Zatečen nevoljom koja ga je snašla, počinje komercijalno proizvoditi Bermet i Muštardu, te s vremenom postaju zaštitni znak grada Samobora. Šezdesetih godina prošlog stoljeća u proizvodnju se uključuje sin Vojko. Prema Jocinoj oporuci, nakon njegove smrti, stariji sin (Vojko) nastavit će obiteljsku tradiciju spravljanja Bermeta, a mlađi (Antun Dubravko) će nastaviti proizvodnju Muštarde.

Početkom devedesetih godina prošlog stoljeća u proizvodnju se uključuje unuk Antun koji 1999. godine osniva obrt za proizvodnju grožđa i vina  – Obitelj Filipec – te nastavlja tradiciju, unapređuje i proširuje krug štovatelja Bermeta i Muštarde. Oba proizvoda postaju nezaobilazani simboli vezani uz grad Samobor i njegovu gastro ponudu.

www.bermetfilipec.hr

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,